Varianter på Riksdaler 1769

Tidigare postat 26/11 2016

Varken SM-boken eller Tonkin nämner det, men det har varit känt sedan länge att det finns två åtsidesvarianter på Riksdalern 1769, litet och stort porträtt. Som den vänstra och högra bilden visar så är skillnaden rätt uppenbar. Det som komplicerar det hela är att det finns ett tredje porträtt som aldrig nämns. Bilden i mitten visar det man kan kalla “det mellanstora porträttet”. Den är förmodligen mycket sällsynt 1769, men vanligt förekommande året före.

Både SM-boken och Tonkin tar dock upp att det finns två varianter på frånsidan med avseende på om det är 7 eller 9 serafer i Serafimerkedjan. Båda varianterna är ganska vanliga.

Udda varianter är roliga och eftertraktade av alla, men blir det för många så är det som regel bara specialsamlarna som orkar med dem. I det här fallet är både det stora och det lilla porträttet kopplat till båda frånsidorna, och det mellanstora porträttet är kopplat till frånsidan med 9 serafer. Sammanlagt 5 varianter för samma årtal. Själv tycker jag det är roligt att bena ut hur det hänger ihop, men jag kommer aldrig att försöka få alla varianterna i min samling. Dessutom ifrågasätter jag lite om man verkligen kan säga att det finns två frånsidesvarianter. I min värld är det alltid 9 serafer, men 2 av dem är ibland mer eller mindre skymda av kronan. Jag har gjort en sida där jag börjat lista mynt med olika antal serafer. Där ser man tydligt att man gjort helt olika kedjor till exempelvis 3 Daler SM 1770 eller till Troyska ass 1827. Då är det inget snack om att det är varianter! I fallet med Riksdalern 1769 tycker jag dock inte så.

Falcoin