En milstolpe

Det tog 5 månader men nu har jag publicerat Gustav Vasa också på både Typsamlingssidan och Raritetssidan. Jag är ju inte klar på långa vägar, men nu tål sidorna att visas. Rutinen jag kommit in i är att jag först går igenom alla Ahlströms, Nordlinds och MISABs kataloger och noterar alla försäljningar av alla regentens mynt för att ha som underlag för att snabbt hitta de bästa bilderna. Därefter börjar jag bygga upp Typsidorna och samtidigt också allt eftersom påbörja Raritetssidor som jag länkar till varje typsida. Det är det som tar den längsta tiden, speciellt att klippa och klistra med bilderna. I mitten av april var jag färdig med det och byggde upp registret för Raritetssidorna, vilket i sammanhanget är snabbt avklarat; några dagar bara. Då hade jag påbörjat 175 Raritetssidor för Gustav Vasa. Jag påbörjar sidor för alla mynt som jag hittat färre än 20 försäljningar av totalt i de nämnda katalogsviterna. Den gränsen har jag valt för att jag då brukar få sidor med max 15 exemplar när alla omförsäljningar är borträknade. Så var det även denna gång.

Den senaste månaden har jag gått igenom ytterligare 220 svenska kataloger och fått påbörja ytterligare 20 raritetssidor för mynt som jag inte kände till någon försäljning av tidigare. Under arbetets gång har 9 sidor fått fler än 15 ex och alltså gått från att vara rariteter till att bli sällsyntheter. Totalt innehåller dessa 195 Raritetssidor över 1050 bilder! Faktum är att jag i veckan fick avlasta datorn genom att flytta över mitt bildarkiv på 65000 bilder som jag samlat på mig sedan start. Mängden väger tungt och nu känns datorn snabb som en vessla igen.

Nu behöver jag dock inte dessa rutiner längre eftersom det inte blir fler regenter för min del. Medeltidsmynt och besittningsmynt får någon annan göra. Själv ska jag framöver fördjupa och förbättra det jag redan har, rätta alla fel jag vet finns lite här och där, uppdatera sidorna efter nya försäljningar och inte minst försöka förlänga provenienskedjorna så långt det går. Hittills har jag ju ägnat mesta tiden åt svenska kataloger utgivna efter 1960-talet, men det finns ju så mycket mer. Men det blir som att leta efter enstaka guldnålar i ett oändligt antal höstackar. Men man måste ju ha något att göra som pensionär.

Förhoppningsvis blir jag lite mer social också nu när jag inte har det här att nörda ner mig i. Planerar bland annat ett antal blogginlägg om mina nyvunna erfarenheter om Gustav Vasa. Men det får komma när det kommer för nu först ska jag resa bort några dagar. Ha det så gott!

Falcoin