I likhet med så många andra myntsamlare har jag vant mig med att kontinuerligt gå in på CoinArcives för att se vad intressant som är till salu. Det är ett fantastiskt hjälpmedel och man får vara tacksam att man lever i en tid när sådant är möjligt. Jag köper dock nästan aldrig något; samlar i stället på bilder av rara svenska mynt. Dessutom sparar jag på länkarna till de auktioner som innehåller eller kan innehålla svenska rariteter. Eftersom jag ännu inte gjort raritetssidor från Gustav Vasa till Gustav II Adolf så kan jag ju inte riskera att glömma någon auktion där det finns någon raritet från den perioden.
Ändå är utfallet magert! De senaste 10 åren har i storleksordningen 4500 nya numismatiska auktioner hamnat på CoinArcives, men av dessa är det endast ca 330 som varit värda att spara (MISAB och Myntkompaniet är ej inräknade). När jag nu återigen gått igenom dessa 330 utländska kataloger för att söka efter Kristinas rariteter så hittar jag bara 10 försäljningar totalt. Detta kan då jämföras med att det på samma period anordnats 59 svenska auktioner med Kristinamynt där det sålts 109 rariteter. Jag gillar tabeller och i det här fallet blir det så här:
Antal auktioner | Antal försäljningar | Försäljningar per auktion | |
Utländska auktioner | 330 | 10 | 0,03 |
Svenska auktioner | 59 | 109 | 1,85 |
De svenska auktionerna är MISAB live (24 st), MISAB webb (16 st) och Myntkompaniet (19 st). Att det fattas en del MISAB-auktioner beror på att de endera anordnades före 2012 eller att de inte innehöll svenska mynt. Haganders auktioner finns inte med alls eftersom man ju kan diskutera om de var svenska eller utländska. Men de tre rara riksdalrar han hade skulle ändå inte ha påverkat uträkningen nämnvärt.
Nu gäller den här uträkningen enbart Kristinas mynt, men om resultatet är gångbart även för övriga regenter så betyder det att det krävs 60 utländska auktioner med svenska mynt för att man ska hitta lika många rariteter som i en normal svensk auktionskatalog. Det är beräkningar som denna som gett mig uppfattningen att man uppfångat 90% av raritetsförsäljningarna när man gått igenom de svenska katalogerna plus de bästa utländska, kanske runt 1000 kataloger totalt.
Nu ska man givetvis inte stanna där; man måste ju fortsätta med fler kataloger och på så sätt kapa ytterligare procentenheter och tiondelar. Till 100% når man dock aldrig hur många kataloger man än går igenom eftersom det alltid kommer att komma fram mynt som aldrig tidigare blivit sålda på en auktion.
Man ska också komma ihåg att försäljningar på utländska auktioner ibland kan utgöra rejäla fynd. Bland de där 10 försäljningarna jag hittade på CoinArcives fanns ett tidigare okänt ex av 2 Riksdaler 1649 som såldes på Classical Numismatic Group (CNG) auktion 105 i maj 2017. Det känns lite som lilla julafton när man i ett slag kan fördubbla antalet kända ex. På Künker 337 i somras såldes även en 2 Mark 1647 vilken utgör det bästa av de 3 kända exemplaren. Och ej att förglömma så återfann jag Lars Emil Bruuns exemplar av 4 Mark 1649 (sm 52a) på Spinks auktion i juni 2014. Det är sådana små guldkorn som gör min lilla hobby så givande.