Myntauktioner i coronatider

Så verkar det då som att Philea trots allt tänker försöka genomföra myntauktionen den 2/5. Häromdagen fick vi ett mail som innehöll 13 punkter med regler och rekommendationer för hur detta ska genomföras. Viktigast är nu att alla som vill gå på visningen måste boka tid och man måste anmäla i förväg om man tänker vara med på auktionen. Utöver detta så räknas de flesta officiella rekommendationerna upp: hålla avstånd, tvätta händerna, bära munskydd osv.

För de flesta av oss från den så kallade “landsorten” så känns ändå en myntauktion i Stockholm, hur bra den än är, inte tillräckligt angelägen för att man i dagens läge kan överväga ett besök. Så jag förmodar att det blir Stockholmsborna, som ju redan är på plats, som får hålla fanan högt även för oss andra. Men jag hoppas innerligt att någon förevigar det hela med bilder på den munskyddsbärande församlingen.

För oss som inte vill vara med på plats utlovas bättre möjligheter för både telefonbud och skriftliga bud. Man får väl se det hela som lite av ett experiment på en kombinerad live- och anbudsauktion, och det ska bli mycket intressant att se vilka priser det blir. Kanhända så kan man inte utläsa några skillnader alls mot en vanlig auktion, och då får vi naturligtvis gratulera Philea till ett riktigt beslut. Den som lever får se.

MISAB å sin sida har flyttat fram liveauktionen till i september och ersatt den med ett antal webbauktioner. Auktion 24 gick mycket bra och nr 25 som pågår just nu verkar också ha kommit igång ordentligt såhär ett dygn före avslut. Personligen gillar jag dock inte den här typen av auktioner där avslutet blir framflyttat om bud läggs i slutminuten. Om man är intresserad av flera objekt i följd så är det så lätt att något hinner avslutas medan man är mitt i en budstrid någon annanstans.

Jag hoppas att det går bra för både Philea och MISAB, men inte FÖR bra. Det vore ju inte så roligt om man kommer på att det är mer ekonomiskt med webb- och anbudsauktioner än med live auktioner. För “eremiter” som jag själv är liveauktioner några gånger per år ett nöje som jag inte gärna vill vara utan.

Falcoin