Min SF-samling

Ända sedan min gröna ungdom har jag varit en passionerad läsare och samlare av science fiction, fantasy och med dem närbesläktad litteratur. Det började med att man på ICA här i byn sålde pocketserien “Rymdböckerna” för ca 2 kr/st. Det kan ju tyckas lite men det var på den tiden när man fortfarande kunde köpa en kola för 5 öre. Jag köpte naturligtvis efterhand som veckopengen räckte alla nummer av serien som man hade i lager. Dessvärre saknades nr 12 och den har jag fortfarande efter alla år inte sett röken av, så är det någon som råkar ha den i sin ägo så är jag en ivrig köpare. I vilket fall så fortsatte samlandet av främst pocketböcker på 1970-talet för att på 1980-talet och framöver övergå mer till inbundna böcker. Idag ståtar jag med över 1000 böcker av den här typen i min samling.

Nu har jag hunnit bli 68 år och efter en del avskräckande exempel i bekantskapskretsen så har jag insett vikten av att man i tid funderar över vad som kan hända med samlingen den dag man är borta. Har man samlat på något av högt ekonomiskt värde så är det mer regel än undantag att det är någon “barmhärtig samarit” som tar kontakt med de efterlevande och erbjuder sin hjälp att avyttra de värdefulla kvarlåtenskaperna, men egentligen är de bara ute efter att själva få så stor del av kakan som möjligt. Där gäller det att verkligen instruera sina arvingar i tid så att dom kan undvika sådana fallgropar.

I mitt fall är läget i stort sett det omvända; min boksamling har inget större ekonomiskt värde och eftersom mina släktingar inte har tillräckligt med intresse för att bereda plats för det här biblioteket så kommer det mesta tyvärr att hamna i någon sopcontainer. Och då är frågan om jag vill det? Nej, det är mycket bättre att erbjuda böckerna till likasinnade som förhoppningsvis får lika mycket glädje av dem som jag har haft. Därför har jag nu börjat så smått att lägga ut dem på Tradera och första bokpaketet med 11 böcker är redan sålt. Jag kommer inte att ha bråttom; det räcker gott och väl att jag säljer 100 böcker per år för att jag om 10 år ska ha en betydligt mer hanterlig samling. Och går det bra så kanske det går jämt upp ekonomiskt mot alla nya böcker jag kommer att hinna köpa på de åren;-)

Falcoin