Långväga samlare

Tidigare postat 10/7 2016

Det sägs ibland att det finns lika många sätt att samla som det finns samlare, och det är nog sant. Man kan dock med ett visst fog påpeka att det finns en del samlarområden som är betydligt populärare än andra. Exempelvis är det för oss svenska myntsamlare naturligast att samla på svenska mynt. Även om man specialsamlar inom en liten del av detta område så har man ändå många givande diskussionsämnen när man träffar andra samlare. På många sätt är dock dom annorlunda samlarna mest intressanta, dom som samlar på något udda som dom är så gott som ensam om. Hur tänker dom och hur började deras hobby? 

Jag fick härom dagen tips om den här auktionen. Enligt objektsbeskrivningen kommer myntet från något så ovanligt som en japan som årtalssamlade svenska och danska riksdalrar. Hur kom det sig att han blev intresserad av dessa mynt och hur lyckades han i sitt samlande? Bor man i Japan så är det ju inte nästgårds precis att vara med på skandinaviska auktioner. Speciellt inte som det mesta köptes in på 1980-talet när det inte fanns något internet. Är det någon som vet något mer om den här samlaren och hans samling så vore det jättekul om ni skickade ett mail och delade med er av kunskapen.

Om myntet ifråga kan jag säga att det är väl känt sedan tidigare och det finns med på min sida med Riksdaler 1814 med NORR. Det härstammar från Svenssons samling och hamnade senare hos Sten Törngren. Det är lätt igenkännbart på ett antal småmärken kl 5 på åtsidan. En sak som inte stämmer i objektsbeskrivningen är att det inte är inköpt före 1991. Det blev sålt på Törngrens auktion i London år 2000 och det måste ha varit då det blev inköpt till japanens samling. Jag börjar dock bli van vid sådana motstridiga uppgifter, det händer titt som tätt. 

Falcoin