


Vi är några som haft en väldigt intressant diskussion angående 1/2 Mark 1560. Överst ser vi varianten med blad ovanför kungen. Bladet är ett tecken på att åtsidesstampen även använts i Åbo 1558, vilket det finns stampidentiska bevis för. Det andra myntet saknar blad och är en ren stockholmsprägling. Stamparna till båda mynten är graverade av Erik Olofsson som förflyttades från Åbo till Stockholm just 1558 och uppenbarligen tog han en del stampar med sig.
Diskussionen gäller det tredje myntet som just nu ligger bland stockholmspräglingarna eftersom det saknar blad. Där är det dock starkt avvikande och det enda exemplaret där svärdet bryter omskriften. Det påminner mer om Åbopräglingarna 1556–1557 än om Stockholmspräglingarna 1560.

Här en jämförelse mellan Åbo 1557 och Stockholm 1560, och visst är åtsidorna mycket likartade. Pga den lilla dubbelpräglingen på Åbomyntet till vänster, som förresten ligger i Uppsalas Myntkabinett, har t.o.m. tanken framkastats att samma stamp använts till båda. Visst kan dubbelpräglingar vara förvillande men det finns gränser för hur mycket det kan förändra myntbilden. I det här fallet ser man ju på omskriftens läge i förhållande till porträttet att mynten inte är stampidentiska.
Man har föreslagit att jag ska göra en ny raritetssida för det högra myntet eftersom stampen ”helt klart” kommer från Åbo, men det tänker jag inte göra. Skälen för det är inte tillräckligt starka. Först måste man hitta ett stampidentiskt exemplar från 1557 som otvivelaktigt visar att stampen använts både i Åbo och i Stockholm, och det tror jag inte att man gör. Förmodligen blev alla stampar från 1556-1557 kasserade före flytten till Stockholm. Vi får också komma ihåg att det är samma gravör det gäller och Erik Olofsson kan lika gärna ha graverat stampen till det högra myntet i Stockholm.
För en gångs skull hoppas jag faktiskt att det ska visa sig att jag har fel, för jag missunnar ju ingen glädjen i att kunna bevisa att det högra myntet är präglat med en Åbostamp.