Dyrbara numismatiska klenoder

Felix Schlessinger var en tysk mynthandlare som anordnade myntauktioner i Berlin, Charlottenburg och Amsterdam under åren 1928-1938. Tydligen var han även en mycket ordningsam herre som noga noterade ALLT numismatiskt som var värt att komma ihåg. Bland annat förde han statistik på auktionsförsäljningsrekord på europeiska mynt, med inte bara priser utan även säljare och köpare när han hade uppgifter om detta. När han började med detta är oklart, men han började arbeta hos Leo Hamburger i Frankfurt redan 1911 så de första anteckningarna kan ha gjorts redan då. Klarare är dock att registreringen fortgick ända fram till hans död under andra världskriget. Det var emellertid inte slut med detta eftersom registreringen fortsattes av hans son Max Schlessinger (som under kriget flydde till USA och bytte namn till Mark Salton) under hela 1940-talet och som jag fattat det mesta av 1950-talet.

Igår, den 18/9, såldes Mark Saltons bibliotek på Kolbe & Fannings auktion 161. Som auktionens sista lot bjöds detta Auktionsregister, inbundet i 7 volymer, ut för utropet 3250 USD. Jag var väldigt intresserad men det är ju svårt när man inte kunnat besikta varorna och säkert vet om det verkligen är något man vill ha. Efter att ha funderat ett tag så lade jag ändå ett bud på 4000 USD, vilket alltså är runt 40000 kr efter provisionspåslaget. De flesta tycker väl att jag är vrickad som är beredd att betala så mycket för “grisen i säcken” och jag får väl erkänna att mina egna tankar också gick åt det hållet.

Nu är jag uppenbarligen inte den enda med min speciella bokstavskombination och mitt bud stod sig slätt mot budgivarna i auktionslokalen. Slutpriset blev det synnerligen respektingivande 35000 USD och det var naturligtvis mer än jag i mina vildaste drömmar skulle varit beredd att betala.

Nåja, det blev inget köp för min del, men jag har pengarna kvar och jag kan i alla fall skryta med att jag hade högsta budet under några dagar. Det är inte det sämsta!

Falcoin