Sveriges enda minnesmynt i koppar

(Foto MISAB 7)

Jag håller fortfarande på att återställa typsidor. En del mynttyper går fort, andra tar längre tid. Minnesmyntet efter kungens besök i Avesta den 9:e juli 1794 har tagit mig en vecka att få till. Man kan ju tycka att det är enkelt; SM-boken tar upp 2 varianter, rutad och räfflad rand. I en artikel av Sonny Serrestam i Myntgalleriets lagerkatalog 10 (den så kallade “kopparlistan”) nämns även även en “grupp” som är präglad på tunna pollettämnen som egentligen var ämnade för 6 Öre km. På sin hemsida har Lennart Castenhag tagit med 5 grupper eller typer. Det blir med andra ord bara mer och mer komplicerat ju mer man gräver.

Detta är egentligen inte så konstigt eftersom detta är ett mynt utan fast myntordning. Vikterna på kända exemplar varierar mellan 4,5 och 14,97 g, och diametrarna mellan 26,8 och 34 mm. Man har använt diverse olika plants till präglingarna och det är just plantstyperna som ligger till grund för min uppställning. Jag har tagit med 5 typer men frågan är om det inte hade behövts 3-4 typer till. Det finns nämligen ett flertal udda präglingar, men det är inte så givande att dra typgränser när man bara har unika exemplar att gå efter.

Jag har i alla fall gjort ett försök att bringa lite ordning i oredan, men det är ju inte min sak att avgöra om jag lyckats. Kom gärna med synpunkter, det uppskattas. Till sidan

Falcoin