Vem var F. Trolle?

Tidigare postat 3/10 2014

När man håller på med proveniensforskning är det väldigt lät att hamna på sidospår. Den här gången var det så att jag läste i katalogen till Ahlström 27 (Pripps samling del 1) att “av ryttmästare F.Trolle, Landskrona, inköptes ett antal dyrbara svenska och svenska besittningsmynt 31 maj 1898”. När jag läser sådant blir jag nyfiken och vill veta mer. Sagt och gjort så har jag i kväll ägnat flera timmar åt att läsa om släkten Trolle. Fascinerande läsning om svensk uradel.

Enligt sägnen så var det en förfader på 900-talet som högg huvudet av ett troll och som därefter tog sig namnet Trolle. Släktens vapensköld föreställer ett huvudlöst troll och ska också vara ett “minne” av händelsen. Riktigt så långt tillbaka i tiden kan man dock inte verifiera släktens anor och den officiella stamfadern var riddaren Birger Knutsson, kallad Birghe Trulle (död tidigast 1367). I Sverige dog släkten egentligen ut 1568 men när Skåne blev svenskt under andra halvan av 1600-talet så återkom släkten igen i och med att ryttmästare Arvid Nilsson Trolle från Trollenäs blev svensk undersåte och introducerad på svenska riddarhuset 1689. Hans son hette Fredrik Trolle och var den som skapade fideikomisserna på Trollenäs, Trolleholm, Trolleberg och Trollesund till vart och ett av sina fyra barn. I sitt testamente förordade han att varje fideikommissarie bland döttrarnas efterkommande skulle förena Trolleättens vapen och namn med sitt eget, samt att ingen fideikommisarie fick gifta sig med någon ofrälse, och att alltid åka efter minst fyra svarta hästar;-) Bröts dessa påbud skulle godset vara förverkat och tillfalla Vadstena krigsmanshus. På grund av detta uppkom namnen Trolle-Bonde, Trolle-Löwen och Trolle-Wachtmeister.

Nåväl, efter mycket letande hittar jag en Nils Gustav Fredrik Trolle (1839-1918) som var sonsons sonson till den ovan nämde fideikomissgrundaren. Denne Fredrik Trolle (d.y.) blev mycket riktigt ryttmästare 1882 och är med största sannolikhet identisk med den myntsamlare som sålde mynt till Henrik Pripp 1898. Kul att veta!

PS. Någon vidare affärsman var denna Fredrik Trolle tydligen inte. Enligt uppgift sålde han en riksdaler 1814 med NORR till Pripp för 5:50 fast han själv köpt den för 50 kr. Det är nästan en sämre affär än jag själv brukar göra…  

Falcoin