Nödiga varianter!

För ordningens skull ska jag väl också ta upp några varianter som jag absolut anser ska vara med i olika myntförteckningar, men som tydligen blivit bortglömda så här långt.

1 Riksdaler 1632 med spetsig krona

Bilden till vänster känner ju alla till. Så ser nämligen åtsidan ut på Gustav II Adolfs kanske vanligaste riksdaler, sm 32 och Delzannos nr 27 och 28. Jag har dock aldrig hört någon säga något om åtsidan till höger med dubbla bälten på bröstet. På de få försäljningar jag har sett så har den fått samma referensnummer som den vanliga varianten Ett typiskt exempel på en variant “som försvinner i mängden”. Detta ex fanns i alla fall med i Törngrens auktion i London lot 614.

Porträtt till 1/2 Riksdaler 1631 utan skärpknut.

Den vänstra bilden visar sm 35a och smb 32, och den högra visar sm 35b och smb 33 (smb refererar till Delzannos bok). Det mittersta porträttet saknas dock i båda böckerna, trots att det avviker lika mycket som de andra två. Anledningen är förmodligen att det är så sällsynt och jag har hittills hittat endast två ex. Helt okänd har den dock inte varit eftersom Törngren nämnde den i sin s.k. “skrytlista” som han gick och delade ut på Frimynt för 15-talet år sedan; “Alla fyra kända typerna av denna halvriksdaler erbjöds alltså på auktionen i London! Har detta hänt tidigare?” Den fjärde typen är naturligtvis sm 34 med skärpknut.

2 Mark 1615 och 1617

I mitt förra blogginlägg ifrågasatte jag om man skulle se storleksvariationer som varianter. När skillnaden är så här stor och det inte finns någon känd mellanstorlek så har jag dock ingen svårighet att acceptera dem. Båda varianterna förekommer både 1615 och 1617. Det lilla porträttet till höger saknas i både SM-boken och hos Delzanno. (Foto MISAB 8 respektive MISAB 4)

1/2 Mark 1615 och 1617

Den här var rolig! Bilderna föreställer åtsidorna på de enda två exemplar som jag hittat av ½ Mark 1615. Både SM-boken och Delzanno har tagit för givet att 1617 års porträtt även gäller för 1615, men det har de förmodligen inget bevis för. Myntet till vänster kommer från Svenssons samling och såldes på MISAB 25, och användes vad jag vet enbart 1615. Myntet till höger kommer från Ekströms samling och såldes på Ahlström 35 (1987). Den åtsidan användes dock även 1617, men även där känner jag bara till 1 exemplar. Även det kom från Svenssons samling, ett perforerat ex som såldes på en SNF-auktion 1988 och därefter på Ahlström 40, 41 och 50.

Även 1617 års 1/2-marker kan delas in i två varianter. Den till vänster är vanligast och det är den som SM-boken och Delzanno har avbildat. Den saknar krage framåt och i omskriften framför ansiktet står det REFVG. Om jag ska tippa så tror jag att den är graverad av Hans Weiler som lär ha kommit till Stockholm just 1617. Porträttet till höger visar mindre av axeln än 1615 års porträtt men för övrigt tyder den framåtriktade kragen, som mest liknar en grotesk näsa, och omskriftens REFVGIO på att det är en tidigare gravör som gjort stampen. Det är dock okänt för mig vem det kan ha varit. Tyvärr har jag inte gjort någon fullskalig raritetssökning på den, men på Ahlströms och MISABs auktioner har jag bara hittat 5 försäljningar så den är nog tämligen sällsynt.

Falcoin