Myntkompaniet 16

Myntkompaniet (Philea) har sin 16:e auktion nu till helgen. En hel del bra och intressanta mynt men egentligen inte så mycket jobb för mig med uppdateringar av raritetssidorna. Jag kan dock kommentera de som jag vet något om.

Nr 44. 2 Mark 1697. Sten Törngrens gamla ex som han köpte redan på Ahlström 21 (1980). Kanske inte någon av hans “pärlor” men han behöll myntet trots allt ända till auktionen i London 2000. Jag känner till 13 exemplar av årgången så jag tycker nog att det räcker med R i raritetsbeskrivningen.

Nr 86. Riksdaler 1819 med mm OL. En ganska svår variant som jag hade koll på länge, men nu har jag bilder på 21 olika ex i mitt arkiv så antalet har passerat gränsen för mitt intresse.

Nr 138. Provmynt för 2 Öre 1949. Jag har inte gjort någon undersökning alls av svårighetsgraden av dessa men jag har bilder på fyra olika ex i arkivet och känner till ytterligare några ex. RR vore nog en mer passande beskrivning än det XR som SMF anger. Men oavsett detta så är det ju ett roligt mynt som är få förunnat att ha i samlingen. Detta ex såldes förövrigt senast på Frimärkshuset i december 2017.

Falcoin