Dubbel Eagel 1933

Tidigare postat 1/9 2011

Den fantastiska historien om “The Double Eagle”, världens dyraste mynt.

Fram till 1949 var 10 dollar den högsta valören på USA:s mynt, i folkmun kallad “One Eagle” på grund av örnen på åtsidan. 1933 hade man dock präglat den dubbla valören, 20 dollar, färdigt för att släppas ut på marknaden. Pga den rådande finanskrisen beslutade dock USA:s regering att hela denna upplaga om 445500 guldmynt skulle smältas ner och återbördas till guldreserven. Tydligen lyckades man inte smälta alla eftersom det på 40- och 50-talet dök upp sammanlagt 9 st Double Eagles vilka dock alla konfiskerades av Myntverket.

1996 dyker det dock upp ett 10:e exemplar och detta misslyckades man att konfiskera. Efter domstolsförhandlingar enades man slutligen om att ägaren och staten skulle dela på vinsten vid en försäljning. Myntet såldes på auktion 2002 för rekordsumman 7,6 miljoner USD, över 55 miljoner svenska kronor, vilket kan jämföras med att 5 Bondeauktioner hittills inbringat 52,7 miljoner kronor.

Året efter, 2003, visade det sig att historien inte var slut med detta. Då öppnade nämligen amerikanen Roy Langbord ett bankfack som familjen glömt allt om, och som tillhört farfadern. Bankfacket visade sig innehålla ytterligare 10 Double Eagles och dessa är nu medelpunkten i en ny rättegångsprocess. Rätten har dock beslutat att Myntverket måste bevisa att mynten är stulna, vilket kan bli svårt efter 76 år. Det troliga verkar vara att familjen Langbord får behålla mynten och även om 11 existerande mynt inte är lika unikt som ett enda så får man nog anta att priserna kommer att bli rekordhöga även på dessa. Man kan ju i alla fall inte klaga på marknadsföringen….

Falcoin