Trevlig proveniens

Tidigare postat 21/11 2016

Peter Österlund skickade detta trevliga prov på korrespondens som deras mynthandel hade för 35 år sedan. Det gällde 2 st dukater som man skulle förmedla från Povel Ramel till Karl-Erik Schmitz samling. Att Povel Ramel var myntsamlare fick vi ju veta redan för något år sedan i en artikel som Dan Carlberg skrev (hittar det inte nu), där han berättade om ett samtal med Bjarne Ahlström. Att Povels samling skulle vara av den klass som ovanstående mynt antyder fick vi dock inte veta. Att ha Povel Ramel i provenienskedjan bör ju förhöja värdet på ett mynt en hel del tycker jag.

Angående värdet så kan man ju reflektera lite över Povels prislappar. Han satte dem säkert efter vad han själv betalat, och 35000 kr (ca 100000 kr i dagens penningvärde) är inget att säga om för ett praktexemplar av 1742 års dukat. Att han däremot ville ha mer, 40000 kr (113000 idag), för dukaten 1770 som är något mindre svår både som typ och som årtal, och dessutom i betydligt sämre kvalitet; det kan man ju finna roande. Nu fick han ju naturligtvis vad han begärde, Ingemar Nilsson som var Schmitz uppköpare var inte direkt känd för att pruta.

Jag har tyvärr inte resultatlistan från Künker 230 (2013) när dukaten 1742 såldes senast, men jag tror nog inte att prislappen ökat så mycket mer än prisindex sedan 1981. Anledningen till att vi tycker att priserna ökar mycket nu är nog mer den väldiga prisnedgången på 1990-talet. Det gäller som alltid att köpa och sälja vid rätt tidpunkt.

PS.

Sedan detta inlägg skrevs har nya uppgifter framkommit som visar att Schmitz redan hade dessa båda årgångar. Anbudet gick därför vidare till Algård som köpte åtminstone 1742 och förmodligen även 1770.

Falcoin