Ibland blir det fel…

Tidigare i sommar fick jag en förfrågan av Dan Carlberg om jag kunde identifiera en dukat 1816 som han fått inlämnad:

Jag svarade att det var samma mynt som i denna provenienskedja: Pripp –> Ahlström 27 (1983) –>?–> Hirsch 37 (1988) –>?–> SBC 27 (1992) –>?–> Ahlström 53 (1996)

Felet jag gjorde då var att jag bara jämförde med bilden från Hirsch 37 och den stämde perfekt. När jag nu fick tillgång till den högupplösta bilden från Numisbid och jämförde den med Pripps exemplar så ser jag dock att det inte är samma exemplar. Det är två mycket lika exemplar som har några små märken till vänster om korset gemensamt. Dessa märken måste alltså komma från stampen.

(Foto Ahlström 27)

Det jag inte kunde avgöra med de gamla svartvita bilderna var några märken som var gemensamma för Ahlström 27 och 53 (exempelvis under porträttet) men som man inte såg på Hirsch 37 och SBC 27. Att man inte såg dem beror ju ofta på skiftande bildkvalitet. Med hjälp av bilden från Numisbid så kan man säkert avgöra att MISAB 33 inte är Pripps exemplar. Det är alltså två olika provenienskedjor och det är nu tillrättalagt på raritetssidan. Rätt ska vara rätt!

När jag nu ändå håller på så kan jag ju också ta upp en annan felaktighet i katalogen till MISAB 33, vilket dock inte berodde på mig.

Lot 247. STOCKHOLM. Öre KM 1719. Räfflad rand. Präglad på nödmyntet “Kronan”. 5,68 g.

Jag riktigt studsade till när jag såg denna objektsbeskrivning eftersom jag aldrig hört talas om en överprägling på “Kronan” förut. “Kronan” skulle enligt direktiven väga 3,6 g, Publica Fide skulle väga 7,2 g och övriga nödmynt 4,5 g. Min teori är att man ansåg att Kronan helt enkelt vägde för lätt för att användas vid överprägling. Men här har man alltså ett ex som väger 5,68 g. Ja det är ju fullt möjligt att det finns ett ex på extra tjock plants som ändå blev överpräglad.

Räfflad rand! Ja Kronan har tvärräfflad rand, Publica Fide har diagonalt räfflad rand och övriga mynttecken har slät rand. Om objektsbeskrivningen var riktig så ville jag absolut ha myntet och jag tordes ju inte nämna det för någon för att på så sätt försämra mina chanser. Jag riktigt längtade efter visningen så att jag själv kunde besikta randen och avgöra vilken räffling det var.

Varför berättar jag det här nu då? Ja, när man går in på Numisbid så ser man att objektsbeskrivningen har ändrats. Det rätta är tydligen att det var Publica Fide som blivit överpräglad. Jag förmodar att det var någon samlare som tänkte precis som jag och påpekade felet efter att ha sett det på visningen i Moheda. Ett visdomsord är att man aldrig ska tro att andra samlare inte tänker på samma sätt som man gör själv.

Falcoin