Varianter till typ 30:2

Avvikande porträtt graverade av Hindrich Zedritzkrontyp G3 (bon 295)

De flesta 2-marker 1670-1671 graverades av Anton Meybusch och håller en hög och jämn konstnärlig kvalitet. Han kom dock inte riktigt överens med sina arbetsgivare och lämnade därför myntverket och Sverige 1671. Åtsidorna till nedanstående mynt skiljer sig så markant från Meybusch arbeten att det med största sannolikhet inte är han som gjort dem och det enda kända alternativet är den inte färdigutbildade lärlingen Hindrich Zedritz. Fula porträtt och osäker punsning av omskriften talar sitt tydliga språk.

a. Bon 295 med 3 punkter i omskriften, 9 blad men inga bär i omskriften, 1 ögla och 1 bandända i rosetten. Avståndet i omskriften är ca 5 mm och det är punkten efter REX som saknas. Detta är i princip allt som Bonnier låter oss veta om denna variant. Han lade den dock i samma grupp som bon 296-297 vilket är det enda som talar för att porträttet är avvikande. (Foto saknas)

b. Bon–. 3 punkter, 10 blad, inga bär, 1 ögla och ingen bandända. Åtsidan användes även tillsammans med frånsidor med krontyp G2. (Foto Aurum 4)

c. Bon–. 2 punkter, 10 blad, inga bär, 1 ögla och 1 bandända. (Foto MISAB 3)