Falcoin.se

Min blogg

Hagander 2 resultat

Så är guldmyntstatistiken uppdaterad även med resultatet från Hagander 2. Lika bra att ännu en gång påpeka det svåra i att jämföra auktioner på det här sättet, och speciellt då auktioner som är förlagda i andra länder med andra valutor. Jag skrev tex i en tidigare blogg angående gyllen 1528 att det var "tveksamt om den går över 2 miljoner". Det jag egentligen menade var att det var tveksamt om den blev dyrare än 8-dalern som klubbades för 180.000 euro vilket då blev 1.990.000 SEK inklusive provision. Nu blev det så att gyllen tangerade 8-dalerns resultat med 180.000 euro, men eftersom den svenska kronan samtidigt försvagats med ca 7% så betyder detta nu 2.133.000 SEK. Var det en svensk som var köpare så betyder det nytt rekord för ett svenskt mynt, men var köparen från kontinenten så bör man väl anse att rekordet blev tangerat. Krångligt...

Det man ändå kan utläsa av statistiken är, trots en i prishänseende gynsam valutakurs och trots ett rekordartat utbud av rariteter, att denna auktion inte alls gick lika bra som Hagander 1. Faktum är att man hittar ett 10-tal dukater från 1748 och framåt där jämförbara exemplar fått ett högre pris inklusive provision på liveauktioner på hemmaplan. Dukaterna 1838, 1853 och 1856 gick riktigt dåligt och med vardera ett totalpris under 9000 kr, vilket väl är något av en lägsta nivå för dylika mynt även på Tradera. Det var till och med en del riksdalrar som klubbades för priser under utropet vilket definitivt inte förekommer i Sverige. Den som hade varit närvarande på auktionen kunde med andra ord ha gjort en del fynd, vilket ju inte var möjligt på Hagander 1.

Men visst blev det en del höga priser även denna gång, dukaten 1864 klubbades exempelvis för över 21000 kr och på riksdalersidan blev 1822 en riktig kanon med 125.000 kr plus provision.

Slutligen ska sägas att jag använde 8,99 kr/euro som växlingskurs i våras och 9,63 kr/euro denna gång. 

Läs mer
Septembermöte med Nola Myntklubb

Vi myntsamlare är en brokig skara där den ena ytterligheten kan personifieras av Julis Hagander som enbart sparade på dyra guldmynt och riksdalrar. I den andra änden hittar vi 10-åringar som årgångssamlar öresmynt från dom senaste 100 åren. Det fina i kråksången är att denna hobby har plats för oss alla och rent objektivt kan ingen samlarinriktning sägas vara bättre eller sämre än någon annan. En sak har vi dock alla gemensamt och det är behovet av stimulans och utbyte av erfarenheter för att intresset ska hållas vid liv. Dom större samlarna finner denna stimulans på liveauktioner och myntmässor, där man förutom att göra fynd även träffar gamla och nya bekantskaper. För dom mer försiktigt satsande samlarna så finns myntklubbarna, och det kan inte nog understrykas hur viktigt det arbete som dessa klubbar uträttar på lokal nivå är.

Själv tillhör jag Nola Myntklubb, Örnsköldsvik med omnejd, och även fast jag har närmare 12 mil enkel resa så vill jag ogärna missa något av deras månadsmöten. Klubben har ett 40-tal medlemmar och som man kan se av bilden ovan så är det fler än jag som prioriterar dessa träffar. Aktiviteterna varierar från gång till gång men återkommande på programmet är myntauktion, myntbedömning, mässresor och "En samlare berättar". Minst en gång per år bjuds det även in en gäst, oftast en mynthandlare, och på septembermötet i förra veckan hade vi Hans-Göran Johansson, Gävle, på besök.

Av klubbens medlemmar är det kanske 7-8 stycken som brukar göra den 55 mil långa resan till Stockholm för en myntauktion eller Myntets Dag, men för alla andra är kanske detta enda gången på året då man har chansen att handla mynt över disk. Ett sådant tillfälle kan man ju inte missa!

Som besökare på Tradera blir man ofta rent förfärad över dom priser som ibland kan betalas för mynt av tvivelaktig kvalité och värde, rengjorda, putsade, förfalskade eller manipulerade på annat sätt. Det man känner är en viss ängslan för är att det håller på att växa fram en "internetgeneration" som inte känner till myntklubbarna och därmed inte haft några äldre samlare att rådgöra med. Det vore ju rent förfärande om Tradera skulle få utgöra någon sorts standard för framtidens samlare. Mitt råd till alla nya samlare är: Gå med i närmaste myntklubb! Det kommer ni aldrig att ångra. 

Läs mer
En liten anekdot från MISAB 5

En mycket stor del av charmen med liveauktioner är att det är just live och därmed inte helt förutsägbart. Hur mycket arrangörerna än försöker förebygga misstag så dyker dom upp där dom är som minst önskade. Under denna länk har jag skrivit ner en kul anekdot från MISAB 5.

Läs mer
Guldmyntstatistiken är uppdaterad

Nu har jag fört in resultatet från MISAB 5 i statistiken för guldmynt. Av den kan man utläsa att ur kvalitets- och raritetshänseende hade MISAB 5 ett bättre utbud än tidigare MISAB-auktioner, och även bättre än alla Aurums auktioner, utom Aurum 6 (som dock levde högt på ett enda XR-mynt). För att kunna jämföra alla auktioner lika har jag fortfarande Myntboken 2008 som bas. Det skulle ha blivit ganska förvirrande utan en fast bas eftersom Tonkin har höjt värderingen för dessa på MISAB 5 sålda guldmynt med 37,8% på tre år. Och ändå halkar han efter, vilket visar hur fort prisutvecklingen gått senaste åren.

Det i procent av Tonkin bäst betalda guldmyntet blev denna gång dukaten 1857 i kvalitet 01 som klubbades för 19500 kr vilket ligger högt över även Tonkinvärderingen för 2011 på 7000 kr. Sämst betalt blev det för Fredriks båda dukater, varav den ena (1745) inte ens kom upp i Tonkinvärderingen 2008.

Läs mer
Ingen myntmässa i november

Jag fick i helgen veta att det inte blir någon myntmässa på Myntkbinettet i november. Anledningen är att Nordlinds har sin tvådagars auktion veckan efter och Sveriges Mynthandlares Förening som anordnar mässan misstänker att dom långväga mässbesökarna uteblir för att prioritera auktionen i stället. När jag påpekade att detta stämmer åtminstone i mitt fall replikerade Peter Österlund gravallvarligt att man i så fall tagit ett riktigt beslut. "Kommer inte Falcoin är det ju ingen mening att vi har en mässa"!         Detta tycker jag vittnar om en mycket stor portion humor....  

Angående MISAB 5 så återkommer jag när jag hunnit samla mina intryck.

Läs mer
MISAB 5

Det här inlägget hamnade visst under "Read more"! Ibland undrar jag om jag skriver i sömnen...

Läs mer
Hagander 2

Så börjar det dra ihop sig till en numismatisk högsäsong igen. Först ut är Hagander 2 vars nätupplaga av katalogen ligger ute på Kunkers hemsida.

Min känsla efter att tittat igenom den lite snabbt är att det inte finns några toppar i paritet med förra gången, men å andra sidan är kvalitén jämnare överlag. Det totala utropet ligger denna gång på ca 833000 euro, mot 876000 euro förra gången, vilket i väl i princip beror på att det nu inte är någon 8-daler med, med ett utrop på 75000.. Ska nog tro att det totalt hamnar på drygt 20 miljoner svenska kronor även denna gång. Dyrast blir nog auktionens första objekt, silvergyllen 1528, men tveksamt om den går över 2 miljoner.

Man håller visst på att uppdatera på MISAB:s hemsida, troligtvis håller dom på att lägga in bilder dom också...

Läs mer
Ny mynthandel

I dessa dagar när det är så lätt för privatpersoner att via Tradera avyttra sina numismatiska objekt till hyfsade priser så är det svårt att bedriva en seriös mynthandel. Antalet nyetablerade mynthandlare har därför också varit mycket lågt under senare år. Så mycket roligare då när jag för någon månad sedan hörde att en ny mynthandlare registrerat sitt företag, med företagsnamnet Nilssons Mynthandel, och nu har han även öppnat sin webbshop: http://nilssonsmynthandel.se/e-butik/

Alltid lika trevligt med friska satsningar och vi önskar lycka till i fortsättningen!

Läs mer
Återigen dags för sommarlov

I sin senaste blogg skrev Micke att lågsäsongen har börjat. För mig är det verkligen så. Jag får allt mindre tålamod att sitta inne framför datorn eller att läsa mynttidningar och myntböcker, när det är barmark trivs jag bäst ute i det fria. Det är nog också så att för att behålla ett intresse under lång tid behövs det att man tar paus ibland. Man behöver rensa hjärnan! Visst kan det hända att jag jobbar lite med hemsidan någon regnig dag även i sommar, men i det stora hela så blir det nog inte mycket förrän i september när det börjar dra ihop sig till MISAB 5.

HA EN SKÖN SOMMAR OCH VÄL MÖTT TILL HÖSTEN!

FALCOIN

Läs mer
Min nya leksak

Jag var och hämtade ut ett USB-microscope/kamera som kom med posten idag. Eftersom jag just haft en maildiskussion angående punkter som saknas i LA på 20-kronan 1879 så var det ju ett lämpligt objekt att testa nyförvärvet på.

Om man bortser från att det nog behövs en hel del övning för att lära sig att korrigera färgen så får man säga att tydligheten blir riktigt bra. Det här är precis vad jag behöver för att visa på dom där små variantskillnaderna som min vanliga kamera har svårt att fånga.

Ha förresten en trevlig fortsättning på helgen!!! 

Läs mer
Myntboken

Jag lär ju knappast vara den ende som genom åren funderat på trovärdigheten hos en del uppgifter i Archie Tonkins Myntboken. Värderingarna är ju en sak, men det är ju till stor del en subjektiv bedömning och inte så mycket att gå efter. Värre är det då när man inte tycker att upplagorna stämmer med förekomst och värdering. Hur har han egentligen resonerat?

20 KR 1876 uh är ett sånt där årtal som inte stämmer, varianten är betydligt svårare än både värdering och upplaga anger, och nu tror jag att jag vet hur det hänger ihop. Upplagan är satt till 67000 ex för 1876 utan hjärtsköld och 172500 ex med hjärtsköld, totalt 239500 ex. Man vet att beslutet att införa hjärtskölden fastlades den 12/4 1876, alltså 103 dagar (skottår) in på året. 103 dagar utgör, avrundat till hela procenttal, 28% av hela året. 28% av den totala upplagan 239500 ex blir 67060 ex, alltså enbart 60 ex mer än Tonkins upplageuppgift. Han har alltså utgått från att man myntade lite drygt 650 ex om dagen, nästan utan variation eller driftsstopp. Och att man hade dom nya stamparna färdiga att sätta in så fort beslutet var fattat. Den som tycker att detta är trovärdigt kan räcka upp en hand!

Ingemar Wallin har å sin sida beräknat att förekomsten av 1876 uh utgör ca 6% av det årtalet, vilket då indikerar en upplaga 14000-15000 ex. Även om man inte heller där kan garantera en helt objektiv bedömning, så stämmer det ändå betydligt bättre med min egen erfarenhet av auktionsresultat samt efterfrågan och utbud på framförallt Tradera. 20 KR 1876 utan hjärtsköld ÄR sällsyntare än tex 20 KR 1885, som å andra sidan är ordentligt övervärderad.

Läs mer
Tänkvärda ord

"Samla alltid på mynt du själv tycker om. Samla på vackra mynt. Vad gör det då om dom blir dyrare eller sjunker i värde, du tycker ju själv om dem.

Alltför många fastnar i andras värderingar. Ett visst land kan vara aktuellt och då köper man just detta. Hur många har inte köpt vissa mynt till överpris för att ett rykte gjort dem värdefullare än dom var? Hur många har inte fastnat för varianter som inte är varianter, och betalat överpris?

Köp alltid det du själv tror på. Framförallt det du tycker om. Vackra mynt faller aldrig i värde. I varje fall inte för dig själv."

Tänkvärda ord som jag hittade i en artikel av Magnus Edvardsson i Mynt & Medaljer 4 1982, råd han själv en gång fått av en äldre samlare. En annan gång beklagade han sig för en mynthandlare att han började samla så sent som vid 50 års ålder, och fick svaret:

"Käre vän, ALLA har börjat för sent..."

Tänkvärda ord som tål att upprepas!

Läs mer
Fotoalbum

Jag har senaste tiden försummat hemsidan vilket beror på att jag på lediga stunder varit djupt försjunken i 14 årgångar av Skandinavisk Numismatik Mynt & Medaljer, mellan 1972-1985 den ledande numismatiska tidskriften. Under den perioden var mitt eget myntintresse i avtagande och jag har därför i princip missat denna tidning helt, och om jag läst något ex så hade jag ju då inte förstånd att spara det. Så jag har mycket att ta igen och dricker girigt ur denna källa av ofta "bortglömd" kunskap.

Intrycken är många och jag skulle kunna skriva en seriös analys av "investerarnas" intåg på myntmarknaden, den infekterade debatten om lokalmynt eller kanske om den oblyga marknadsföringen av silvertvätt, men ambitionsnivån är inte så hög i dag. Jag ville bara visa några tidiga bilder av folk jag stött på i senare tider. Lite grann som när man hittar ett gammalt familjealbum man inte sett förr. Känner ni igen dom numismatiska ungdomarna?

Bertil Jönsson, Håkan Westerlund, Janne Sehlin, Bjarne Ahlström, Brita Malmer och Sten Törngren.

PS. Skrivfelsnisse var framme! Den första bilden föreställer Bertil Jönsson och ingen annan. Jag råkade av misstag skriva Gunnar Jönsson i stället. Gunnar är ju också en känd myntprofil som ägare till Lunds Mynthandel medan Bertil har Mynt & Medaljer på Sveavägen i Stockholm. Någon tidig bild på Gunnar har jag tyvärr inte men han var säkert en stilig yngling han också. Jag beklagar i alla fall skrivfelet! DS 

Läs mer
Guldmyntsstatistiken uppdaterad våren 2011

Nu har jag uppdaterat den guldmyntsstatistik som jag började med i november. Sammanfattningsvis kan man väl säga att prisutvecklingen fortsätter mot nya höjder. Jämförbara mynt betalas i dag till dubbla priset mot vad det gjorde för tre år sedan. Man kan ju undra hur långt det kan fortsätta, det är bara när jag läser SF som jag tror på en evigt uppåtgåend kurs...

Aurum 7.     Dom flesta är nog överens om att Aurumauktionen var svagare än tidigare års, både vad gäller mängd och ur kvalitets- och raritetssynpunkt. Detta gäller även dom svenska guldmynten vars omslutning i år stannade på 330000 kr jämfört med 770000 kr förra året. På plussidan kan dock sägas att man fick mycket bra betalt för dom guldmynt man ändå hade, 2,36 gånger Tonkinvärdet 2008 vilket är det bästa procentuella resultatet hittills.

MISAB 4.     "Myntsamlarnas auktionsbolag" fortsätter att ta marknadsandelar och har nu med råge passerat Aurum både vad gäller bredd som kvalitet och antalet "intressanta" objekt var betydligt större på MISAB:s auktion. När det gäller just guldmynt lyckades man dock inte lika bra och där kan man nog konstatera att Aurum var snäppet vassare (Per mynt räknat, MISAB hade ju bredden även här). Det är svårt att peka på någon anledning till att det blev så.

Hagander 1.     Vad kan man säga om denna otroliga auktion som inte redan sagts på andra bloggar och på olika forum? Förväntningarna var högt ställda och ändå slår resultatet oss med häpnad. Jag får nog erkänna att jag inte riktigt insett vilken fantastisk samling Hagander dragit ihop förrän nu när jag sett slutpriserna och tagit med dem i min statistik. Exempelvis kan nämnas att det var 77 svenska guldmynt med i min sammanställning och medelpriset, inklusive provision, uppgick till 102233 kr! Det är nästan precis dubbelt så mycket som Bonde 1 som ligger tvåa i den tabellen. Hagander 1 har helt enkelt lagt sig i en egen division!

Nog om detta, här är länken till statistiken:          http://www.falcoin.se/pages/posts/statistik-634.php

Läs mer
Variantförteckning över Nödmynten

Jag hade ju tänkt att jag vid det här laget skulle ha min GIVA-sida färdig, men det är ju inte så lätt när man hela tiden kommer in på olika sidospår. I stället har jag just lagt in en ny flik under Typsamlingssidan där jag färdigställt en variantförteckning över Karl XII:s Nödmynt. Jag får väl erkänna att jag haft den färdig några veckor, men eftersom MISAB hade några riktigt intressanta varianter med i katalogen så ville jag ju inte tipsa alla eventuella konkurenter om dem före auktionen. Man är ju trots allt sig själv närmast.....

Detta är väl kanske det köp jag gjorde på MISAB 4 som jag är mest glad över, PUBLICA FIDE med ett helt annat typsnitt än dom vanliga "bockfötterna"! Jämförande bild finns i variantförteckningen. Att hitta en sån här klockren variant som ingen verkar ha lagt märke till tidigare är för mig den verkliga kryddan i myntsamlandet.

När man gör en variantförteckning över nödmynten så ställs verkligen frågan om vad som är varianter och vad som bara är variationer på sin spets. Alla stampar är ju gjorda individuellt och det fanns ju inte två som var exakt lika. Jag vill att det ska vara distinkta varianter, endera finns det en punkt eller också inte, endera finns det 5 eller 6 pärlor osv. "Kronan" har ju traditionellt indelats i smalt respektive brett "perspektiv", men det anser jag är variationer eftersom det också finns exemplar som är "nästan" smalt och "nästan" brett.

"Phoebus" har jag indelat i 16 varianter eftersom det är mycket lätt att räkna antalet solstrålar. Detta skulle man nog ändå kunna kritisera eftersom det hade mycket med gravörens dagsform att göra hur många strålar det råkade bli. Nu överlåter jag dock åt var och en att själva ha en åsikt i den här frågan, precis som det är upp till var och en att avgöra vad man vill samla på. Ni får med andra ord lägga till eller dra ifrån efter eget behag.

http://www.falcoin.se/pages/typsamlingssidan/karl-xiis-noedmynt.php

Läs mer
MISAB 4

Vilken härlig festhelg!!!!

Så var min 6:e liveauktion avslutad och jag kan med en gång säga att jag aldrig tidigare känt mig så nöjd och belåten. När man har så pass lång resa som jag har krävs det ju en god planering för att man ska få valuta för pengarna och denna gång höll min strategi fullkomligt. Dels fick jag dom flesta  av dom mynt jag ville ha (11 av 17) och dels höll min budget, det blev till och med pengar över. Denna gång ska jag göra tvärtom och beskriva mynten jag INTE fick av dem som fanns på min lista. Dom jag fick kommer ju ändå att hamna här på hemsidan förr eller senare. Bilderna nedan har jag lånat från MISAB:s galleri.

Nödmynten har länge tillhört mina favoriter och denna gången fanns det inte mindre än 5 varianter i superb kvalitet med som saknas i min samling. Tre fick jag, men nr 1119 Kronan (01/0) och nr 1121 Wett och Wapen med ett omvänt V istf A i DALER (01/0) lät jag jag gå till några hungriga smålänningar för 5400 kr resp 5200 kr.

Troligen det bästa ex jag sett av "Kronan" (som är mycket svår i toppkvalitet) och enligt min mening väl värd priset. Bara att gratulera vinnaren till ett bra köp!

Nr 1232 var en 8 öre sm från 1771 även den i kvalitet 01/0, ett fantastiskt mynt men inte från en av mig prioriterad regent, så när priset gick upp till 9700 kr, nästan 5 ggr utropet, så gav jag upp utan att ens höja spaden. En glad värmlänning blev vinnare denna gång.

Nr 1360 i kvalitet 01. 1 Skilling 1812 med dom långa pilfjädrarna  fattas i min samling och där ångrar jag nog lite att jag släppte den för 1100 kr. Men då visste jag ju fortfarande inte om min budget skulle hålla. Däremot tycker jag nog att nr 1405 1/2 skilling 1822 med omvända L och S i omskriften blev välbetald med sina 2600 kr jämfört med utropets 500 kr. Men östgöten som blev ägare är nog nöjd, för det är ju en rolig variant.

Det sjätte myntet som jag gav mig på har jag tyvärr ingen bild på men det var nr 1392 Riksdaler 1842 i 01/0 som såldes för 11000 kr jämfört med utropets 3000 kr. Så här i efterhand kan jag väl konstatera att det var detta som var skillnaden mellan att min budget skulle hålla eller inte. så även om det var ett underbart mynt så kan jag ju inte  ångra att jag släppte det.

Slutligen kan jag väl också nämna att lunchen, som jag kritiserade efter förra MISAB-auktionen, föll mig betydligt bättre i smaken denna gång. Det är stimulerande när man åtminstone kan låtsas att ens åsikter får gehör....

TACK FÖR EN VÄL GENOMFÖRD AUKTION!!!

 

Läs mer
Ahlströms auktion nr 2, en återblick

Jag satt och läste ett referat från Ahlström 2 som Lars Ridström skrev i Numismatisk Tidskrift nr 3 1972. Det jag tycker var mest anmärkningsvärt var: 

"Tyvärr var största delen av den köpande publiken mynthandlare, de fåtal samlare som var på plats nöjde sig oftast med att lyssna på budgivningen."

Tiderna ändras och nu när vi åker på MISAB 4 så kommer mynthandlarna dels att vara i minoritet och dels att ha betydligt svårare att konkurera. Det har ju blivit så på senare år att det ofta är billigare att köpa ett kvalitetsmynt över disk än att köpa ett motsvarande mynt på auktion.

En annan anmärkningsvärd skillnad är att 1972 hade man ingen köparprovision, det klubbade priset var nettopris. En inropsavgift på 10% var ju något som introducerades först i och med Ahlströms 25:e auktion 10 år senare

Och om vi avslutningsvis nämner några klubbade priser så gick en dukat 1664 kvalitet 01 för 25000 kr och blev auktionens dyraste mynt. Nedan några andra resultat. I dom fall där jag hittat jämförbara auktioner i senare tid har jag lagt dem inom parentes med svart färg, alla inklusive provision:

Johan III 2 daler uå 1+/01 3800 kr     (Bonde 3 kv 1+ = 38400 kr)

16 mark 1607 1+/01 19000 kr     (Bonde 5 ett ex 1610 kv 1+/01 126000)    

1/2 Rd 1620 kv 01 4100 kr         

1/2 Rd 1652 praktex 4100 kr

Dukat 1677 01/0 14500 kr     (Bonde 6 kv 1+ = 28800 kr)

Dukat 1714 1+/01 5900 kr     (Bonde 6 kv 1+/01= 33600 kr)

1 öre SM 1715     7500 kr    

2 dukater 1719 01/0 11000 kr     (Bonde 3 kv 01/0= 60000 kr)

1 dukat 1720 01/0 (Fredrik) 11000 kr     (Bonde 3 kv 1+/01= 27600 kr)

1 dukat 1783 kv 01  15000 kr     (Bonde 6 kv 1+ = 21000 kr)

1 Kr 1880 kv 0  2750 kr     (Aurum 5 kv 01/0 = 10900 kr)

1 Kr 1877 1+ (Trollhätte-Svensson)  1450 kr     (MISAB 3 kv 1/1+ = 4040 kr)

Om man räknar på värdeförändringen http://www.scb.se/Pages/PricesCrib.aspx?id=258649 från 1972 till idag finner man att 1000 kr då motsvarar 6492 kr i dagens penningvärde. Sammanfattningsvis kan man nog säga att för den tidens prisnivåer så blev det dyra mynt, och handlarna som köpte måste ha trott stenhårt på framtiden. Senare kom det ju sämre tider för myntbranschen och det var nog många som fick vänta länge innan man fick igen investerade pengar.

Nu ska det bli spännande med söndagens auktion, men jag tror att prisnivåerna även denna gång kommer att vara höga.

Läs mer
Aurum 7

Det har aldrig blivit av tidigare att jag bevistat någon Aurumauktion, men i år gick det bättre. Första anblicken av lokalen där vi skulle hålla till var ju rätt mäktig, där den helt plötsligt dyker upp mitt inne i stan. Nu fick vi ju inte använda huvudingången utan var hänvisade till en ramp på gaveln där man troligtvis en gång tagit in vinterfodret till hästarna. Men sådant har man ju överseende med en sådan här dag.

Nåväl, på tredje (eller fjärde?) våningen hade man i alla fall anordnat visningen i ett rum bredvid auktionslokalen. Att kunna erbjuda visning av mynten även auktionsdagen är något som även andra auktionsfirmor borde ta efter.

Auktionslokalen får man väl säga var rätt bra för ändamålet men antalet besökare, ett 50-tal, var något för lite och dom tomma stolarna blev många. Man kan nog konstatera att väldigt många utnyttjar Aurums nätbudgivning, och även om jag inte förde någon statistik så tror jag att majoriteten av dom vinnande buden lades på detta sätt. Tyvärr får jag erkänna att auktionsförrättaren Peder Lamm inte imponerade på mig, man fick känslan att det var viktigare att utropen avverkades snabbt än att alla skulle hinna få upp spaden. Det hände alltför många gånger att han missade ett bud och så får det ju inte vara. En annan sak som jag är kritisk till var det späckade schemat, start klockan 11:00 utan inplanerad lunch, bara en liten bensträckare och en kort kaffepaus med kaka. För mig som sätter rätt stort värde på det sociala snacket bredvid så kändes mysfaktorn ganska låg.

Om jag ska ta lite kort om resultaten så blev många av dom vanligare mynten sålda till relativt låga priser, mycket på grund av tempot. Men en del lite svårare objekt betingade å andra sidan riktigt höga priser. Roligast var kanske lot nr 365, 6 st 1/6-riksdalrar från Gustav III i lägre kvalitet, med ett utrop på 700 kr som slutade på 8600 kr. Många var det som tittade på varandra och undrade vad som var speciellt med den. Svaret var att det fanns med ett ex av RXE 1783, vilket Hamrin (av alla) missat. Men tydligen finns det ett antal myntsamlare som granskar loterna mycket noga.

Själv blev jag ägare till fyra nya mynt varav ett är en intressant variant av riksdaler 1788:

Ett avvikande porträtt som inte är graverat av varesig Ljungberger eller Fehrman, troligen är det någon okänd lärjunge som fick bli upphovsman till några stampar efter Ljungbergers död 1787. Det är väl lite av kärnan i mitt samlande att hitta dessa lite udda varianter, speciellt om kvalitén är den rätta. Så för min del får man väl som alltid säga: slutet gott, allting gott!

Läs mer
Inscannade artiklar

Var läste jag det där?

  Ja det är ju en fråga som man får anledning att ställa sig emellanåt. Man har ju läst en hel del mynttidningar och annan numismatisk litteratur, men det blir ju aningen svårt till slut hålla ordning på allt. Nu har jag i alla fall börjat så smått att scanna in intressanta artiklar som jag sedan länkar till dom platser på Typsamlingssidan där dom hör hemma. Varje åtgärd ska naturligtvis noteras i "Senast inlagt", men i bland glömmer jag det. Så var det med denna artikel om "Varianter på 1 Skilling Banco 1835 med tät krans" skriven av Per-Göran Carlsson i Mynttidningen 3/4 1994. http://www.falcoin.se/pages/posts/varianter-pa-1-skb-1835-med-taet-krans-703.php 

Hoppas att det är fler än jag som tycker att det är intressant att läsa om sånt här.

Läs mer
Prisrekord för ett mynt på Tradera?

Idag sattes vad jag vet ett nytt prydligt prisrekord för ett mynt på Tradera, eller vad sägs om 145000 kr? Jag har nedan kopierat in både bild och objektsbeskrivning på detta sällsynta mynt:

 

Dukat 1697 - Karl XII - RR - Ex KMK

 
KMK:s tidigare utställningsexemplar, Ex Sven Svensson
4 exemplar är kända i privat ägo
1)  Ex Hagander,  Ex Vogel - 01, bucklig
2)  Ex Mitteregger, Ex Schmitz - 1+/01
3)  Ex Bonde - 1+
4)  Detta exemplar
 
Kvalitet, god 01
Fantastisk porträttsida, några rispor på frånsidan.
 
Tillägg: Tydligen var det ingen seriös köpare som bjöd på det här myntet. Wallin har lagt ut auktionen igen i oförändrat skick. Det blir till att spara skumpan ett tag till... http://www.tradera.com/Dukat-1697-Karl-XII-RR-Ex-KMK-auktion_220128_128057168
Läs mer
print