Falcoin.se

Min blogg

Ny mynthandel

I dessa dagar när det är så lätt för privatpersoner att via Tradera avyttra sina numismatiska objekt till hyfsade priser så är det svårt att bedriva en seriös mynthandel. Antalet nyetablerade mynthandlare har därför också varit mycket lågt under senare år. Så mycket roligare då när jag för någon månad sedan hörde att en ny mynthandlare registrerat sitt företag, med företagsnamnet Nilssons Mynthandel, och nu har han även öppnat sin webbshop: http://nilssonsmynthandel.se/e-butik/

Alltid lika trevligt med friska satsningar och vi önskar lycka till i fortsättningen!

Läs mer
Återigen dags för sommarlov

I sin senaste blogg skrev Micke att lågsäsongen har börjat. För mig är det verkligen så. Jag får allt mindre tålamod att sitta inne framför datorn eller att läsa mynttidningar och myntböcker, när det är barmark trivs jag bäst ute i det fria. Det är nog också så att för att behålla ett intresse under lång tid behövs det att man tar paus ibland. Man behöver rensa hjärnan! Visst kan det hända att jag jobbar lite med hemsidan någon regnig dag även i sommar, men i det stora hela så blir det nog inte mycket förrän i september när det börjar dra ihop sig till MISAB 5.

HA EN SKÖN SOMMAR OCH VÄL MÖTT TILL HÖSTEN!

FALCOIN

Läs mer
Min nya leksak

Jag var och hämtade ut ett USB-microscope/kamera som kom med posten idag. Eftersom jag just haft en maildiskussion angående punkter som saknas i LA på 20-kronan 1879 så var det ju ett lämpligt objekt att testa nyförvärvet på.

Om man bortser från att det nog behövs en hel del övning för att lära sig att korrigera färgen så får man säga att tydligheten blir riktigt bra. Det här är precis vad jag behöver för att visa på dom där små variantskillnaderna som min vanliga kamera har svårt att fånga.

Ha förresten en trevlig fortsättning på helgen!!! 

Läs mer
Myntboken

Jag lär ju knappast vara den ende som genom åren funderat på trovärdigheten hos en del uppgifter i Archie Tonkins Myntboken. Värderingarna är ju en sak, men det är ju till stor del en subjektiv bedömning och inte så mycket att gå efter. Värre är det då när man inte tycker att upplagorna stämmer med förekomst och värdering. Hur har han egentligen resonerat?

20 KR 1876 uh är ett sånt där årtal som inte stämmer, varianten är betydligt svårare än både värdering och upplaga anger, och nu tror jag att jag vet hur det hänger ihop. Upplagan är satt till 67000 ex för 1876 utan hjärtsköld och 172500 ex med hjärtsköld, totalt 239500 ex. Man vet att beslutet att införa hjärtskölden fastlades den 12/4 1876, alltså 103 dagar (skottår) in på året. 103 dagar utgör, avrundat till hela procenttal, 28% av hela året. 28% av den totala upplagan 239500 ex blir 67060 ex, alltså enbart 60 ex mer än Tonkins upplageuppgift. Han har alltså utgått från att man myntade lite drygt 650 ex om dagen, nästan utan variation eller driftsstopp. Och att man hade dom nya stamparna färdiga att sätta in så fort beslutet var fattat. Den som tycker att detta är trovärdigt kan räcka upp en hand!

Ingemar Wallin har å sin sida beräknat att förekomsten av 1876 uh utgör ca 6% av det årtalet, vilket då indikerar en upplaga 14000-15000 ex. Även om man inte heller där kan garantera en helt objektiv bedömning, så stämmer det ändå betydligt bättre med min egen erfarenhet av auktionsresultat samt efterfrågan och utbud på framförallt Tradera. 20 KR 1876 utan hjärtsköld ÄR sällsyntare än tex 20 KR 1885, som å andra sidan är ordentligt övervärderad.

Läs mer
Tänkvärda ord

"Samla alltid på mynt du själv tycker om. Samla på vackra mynt. Vad gör det då om dom blir dyrare eller sjunker i värde, du tycker ju själv om dem.

Alltför många fastnar i andras värderingar. Ett visst land kan vara aktuellt och då köper man just detta. Hur många har inte köpt vissa mynt till överpris för att ett rykte gjort dem värdefullare än dom var? Hur många har inte fastnat för varianter som inte är varianter, och betalat överpris?

Köp alltid det du själv tror på. Framförallt det du tycker om. Vackra mynt faller aldrig i värde. I varje fall inte för dig själv."

Tänkvärda ord som jag hittade i en artikel av Magnus Edvardsson i Mynt & Medaljer 4 1982, råd han själv en gång fått av en äldre samlare. En annan gång beklagade han sig för en mynthandlare att han började samla så sent som vid 50 års ålder, och fick svaret:

"Käre vän, ALLA har börjat för sent..."

Tänkvärda ord som tål att upprepas!

Läs mer
Fotoalbum

Jag har senaste tiden försummat hemsidan vilket beror på att jag på lediga stunder varit djupt försjunken i 14 årgångar av Skandinavisk Numismatik Mynt & Medaljer, mellan 1972-1985 den ledande numismatiska tidskriften. Under den perioden var mitt eget myntintresse i avtagande och jag har därför i princip missat denna tidning helt, och om jag läst något ex så hade jag ju då inte förstånd att spara det. Så jag har mycket att ta igen och dricker girigt ur denna källa av ofta "bortglömd" kunskap.

Intrycken är många och jag skulle kunna skriva en seriös analys av "investerarnas" intåg på myntmarknaden, den infekterade debatten om lokalmynt eller kanske om den oblyga marknadsföringen av silvertvätt, men ambitionsnivån är inte så hög i dag. Jag ville bara visa några tidiga bilder av folk jag stött på i senare tider. Lite grann som när man hittar ett gammalt familjealbum man inte sett förr. Känner ni igen dom numismatiska ungdomarna?

Bertil Jönsson, Håkan Westerlund, Janne Sehlin, Bjarne Ahlström, Brita Malmer och Sten Törngren.

PS. Skrivfelsnisse var framme! Den första bilden föreställer Bertil Jönsson och ingen annan. Jag råkade av misstag skriva Gunnar Jönsson i stället. Gunnar är ju också en känd myntprofil som ägare till Lunds Mynthandel medan Bertil har Mynt & Medaljer på Sveavägen i Stockholm. Någon tidig bild på Gunnar har jag tyvärr inte men han var säkert en stilig yngling han också. Jag beklagar i alla fall skrivfelet! DS 

Läs mer
Guldmyntsstatistiken uppdaterad våren 2011

Nu har jag uppdaterat den guldmyntsstatistik som jag började med i november. Sammanfattningsvis kan man väl säga att prisutvecklingen fortsätter mot nya höjder. Jämförbara mynt betalas i dag till dubbla priset mot vad det gjorde för tre år sedan. Man kan ju undra hur långt det kan fortsätta, det är bara när jag läser SF som jag tror på en evigt uppåtgåend kurs...

Aurum 7.     Dom flesta är nog överens om att Aurumauktionen var svagare än tidigare års, både vad gäller mängd och ur kvalitets- och raritetssynpunkt. Detta gäller även dom svenska guldmynten vars omslutning i år stannade på 330000 kr jämfört med 770000 kr förra året. På plussidan kan dock sägas att man fick mycket bra betalt för dom guldmynt man ändå hade, 2,36 gånger Tonkinvärdet 2008 vilket är det bästa procentuella resultatet hittills.

MISAB 4.     "Myntsamlarnas auktionsbolag" fortsätter att ta marknadsandelar och har nu med råge passerat Aurum både vad gäller bredd som kvalitet och antalet "intressanta" objekt var betydligt större på MISAB:s auktion. När det gäller just guldmynt lyckades man dock inte lika bra och där kan man nog konstatera att Aurum var snäppet vassare (Per mynt räknat, MISAB hade ju bredden även här). Det är svårt att peka på någon anledning till att det blev så.

Hagander 1.     Vad kan man säga om denna otroliga auktion som inte redan sagts på andra bloggar och på olika forum? Förväntningarna var högt ställda och ändå slår resultatet oss med häpnad. Jag får nog erkänna att jag inte riktigt insett vilken fantastisk samling Hagander dragit ihop förrän nu när jag sett slutpriserna och tagit med dem i min statistik. Exempelvis kan nämnas att det var 77 svenska guldmynt med i min sammanställning och medelpriset, inklusive provision, uppgick till 102233 kr! Det är nästan precis dubbelt så mycket som Bonde 1 som ligger tvåa i den tabellen. Hagander 1 har helt enkelt lagt sig i en egen division!

Nog om detta, här är länken till statistiken:          http://www.falcoin.se/pages/posts/statistik-634.php

Läs mer
Variantförteckning över Nödmynten

Jag hade ju tänkt att jag vid det här laget skulle ha min GIVA-sida färdig, men det är ju inte så lätt när man hela tiden kommer in på olika sidospår. I stället har jag just lagt in en ny flik under Typsamlingssidan där jag färdigställt en variantförteckning över Karl XII:s Nödmynt. Jag får väl erkänna att jag haft den färdig några veckor, men eftersom MISAB hade några riktigt intressanta varianter med i katalogen så ville jag ju inte tipsa alla eventuella konkurenter om dem före auktionen. Man är ju trots allt sig själv närmast.....

Detta är väl kanske det köp jag gjorde på MISAB 4 som jag är mest glad över, PUBLICA FIDE med ett helt annat typsnitt än dom vanliga "bockfötterna"! Jämförande bild finns i variantförteckningen. Att hitta en sån här klockren variant som ingen verkar ha lagt märke till tidigare är för mig den verkliga kryddan i myntsamlandet.

När man gör en variantförteckning över nödmynten så ställs verkligen frågan om vad som är varianter och vad som bara är variationer på sin spets. Alla stampar är ju gjorda individuellt och det fanns ju inte två som var exakt lika. Jag vill att det ska vara distinkta varianter, endera finns det en punkt eller också inte, endera finns det 5 eller 6 pärlor osv. "Kronan" har ju traditionellt indelats i smalt respektive brett "perspektiv", men det anser jag är variationer eftersom det också finns exemplar som är "nästan" smalt och "nästan" brett.

"Phoebus" har jag indelat i 16 varianter eftersom det är mycket lätt att räkna antalet solstrålar. Detta skulle man nog ändå kunna kritisera eftersom det hade mycket med gravörens dagsform att göra hur många strålar det råkade bli. Nu överlåter jag dock åt var och en att själva ha en åsikt i den här frågan, precis som det är upp till var och en att avgöra vad man vill samla på. Ni får med andra ord lägga till eller dra ifrån efter eget behag.

http://www.falcoin.se/pages/typsamlingssidan/karl-xiis-noedmynt.php

Läs mer
MISAB 4

Vilken härlig festhelg!!!!

Så var min 6:e liveauktion avslutad och jag kan med en gång säga att jag aldrig tidigare känt mig så nöjd och belåten. När man har så pass lång resa som jag har krävs det ju en god planering för att man ska få valuta för pengarna och denna gång höll min strategi fullkomligt. Dels fick jag dom flesta  av dom mynt jag ville ha (11 av 17) och dels höll min budget, det blev till och med pengar över. Denna gång ska jag göra tvärtom och beskriva mynten jag INTE fick av dem som fanns på min lista. Dom jag fick kommer ju ändå att hamna här på hemsidan förr eller senare. Bilderna nedan har jag lånat från MISAB:s galleri.

Nödmynten har länge tillhört mina favoriter och denna gången fanns det inte mindre än 5 varianter i superb kvalitet med som saknas i min samling. Tre fick jag, men nr 1119 Kronan (01/0) och nr 1121 Wett och Wapen med ett omvänt V istf A i DALER (01/0) lät jag jag gå till några hungriga smålänningar för 5400 kr resp 5200 kr.

Troligen det bästa ex jag sett av "Kronan" (som är mycket svår i toppkvalitet) och enligt min mening väl värd priset. Bara att gratulera vinnaren till ett bra köp!

Nr 1232 var en 8 öre sm från 1771 även den i kvalitet 01/0, ett fantastiskt mynt men inte från en av mig prioriterad regent, så när priset gick upp till 9700 kr, nästan 5 ggr utropet, så gav jag upp utan att ens höja spaden. En glad värmlänning blev vinnare denna gång.

Nr 1360 i kvalitet 01. 1 Skilling 1812 med dom långa pilfjädrarna  fattas i min samling och där ångrar jag nog lite att jag släppte den för 1100 kr. Men då visste jag ju fortfarande inte om min budget skulle hålla. Däremot tycker jag nog att nr 1405 1/2 skilling 1822 med omvända L och S i omskriften blev välbetald med sina 2600 kr jämfört med utropets 500 kr. Men östgöten som blev ägare är nog nöjd, för det är ju en rolig variant.

Det sjätte myntet som jag gav mig på har jag tyvärr ingen bild på men det var nr 1392 Riksdaler 1842 i 01/0 som såldes för 11000 kr jämfört med utropets 3000 kr. Så här i efterhand kan jag väl konstatera att det var detta som var skillnaden mellan att min budget skulle hålla eller inte. så även om det var ett underbart mynt så kan jag ju inte  ångra att jag släppte det.

Slutligen kan jag väl också nämna att lunchen, som jag kritiserade efter förra MISAB-auktionen, föll mig betydligt bättre i smaken denna gång. Det är stimulerande när man åtminstone kan låtsas att ens åsikter får gehör....

TACK FÖR EN VÄL GENOMFÖRD AUKTION!!!

 

Läs mer
Ahlströms auktion nr 2, en återblick

Jag satt och läste ett referat från Ahlström 2 som Lars Ridström skrev i Numismatisk Tidskrift nr 3 1972. Det jag tycker var mest anmärkningsvärt var: 

"Tyvärr var största delen av den köpande publiken mynthandlare, de fåtal samlare som var på plats nöjde sig oftast med att lyssna på budgivningen."

Tiderna ändras och nu när vi åker på MISAB 4 så kommer mynthandlarna dels att vara i minoritet och dels att ha betydligt svårare att konkurera. Det har ju blivit så på senare år att det ofta är billigare att köpa ett kvalitetsmynt över disk än att köpa ett motsvarande mynt på auktion.

En annan anmärkningsvärd skillnad är att 1972 hade man ingen köparprovision, det klubbade priset var nettopris. En inropsavgift på 10% var ju något som introducerades först i och med Ahlströms 25:e auktion 10 år senare

Och om vi avslutningsvis nämner några klubbade priser så gick en dukat 1664 kvalitet 01 för 25000 kr och blev auktionens dyraste mynt. Nedan några andra resultat. I dom fall där jag hittat jämförbara auktioner i senare tid har jag lagt dem inom parentes med svart färg, alla inklusive provision:

Johan III 2 daler uå 1+/01 3800 kr     (Bonde 3 kv 1+ = 38400 kr)

16 mark 1607 1+/01 19000 kr     (Bonde 5 ett ex 1610 kv 1+/01 126000)    

1/2 Rd 1620 kv 01 4100 kr         

1/2 Rd 1652 praktex 4100 kr

Dukat 1677 01/0 14500 kr     (Bonde 6 kv 1+ = 28800 kr)

Dukat 1714 1+/01 5900 kr     (Bonde 6 kv 1+/01= 33600 kr)

1 öre SM 1715     7500 kr    

2 dukater 1719 01/0 11000 kr     (Bonde 3 kv 01/0= 60000 kr)

1 dukat 1720 01/0 (Fredrik) 11000 kr     (Bonde 3 kv 1+/01= 27600 kr)

1 dukat 1783 kv 01  15000 kr     (Bonde 6 kv 1+ = 21000 kr)

1 Kr 1880 kv 0  2750 kr     (Aurum 5 kv 01/0 = 10900 kr)

1 Kr 1877 1+ (Trollhätte-Svensson)  1450 kr     (MISAB 3 kv 1/1+ = 4040 kr)

Om man räknar på värdeförändringen http://www.scb.se/Pages/PricesCrib.aspx?id=258649 från 1972 till idag finner man att 1000 kr då motsvarar 6492 kr i dagens penningvärde. Sammanfattningsvis kan man nog säga att för den tidens prisnivåer så blev det dyra mynt, och handlarna som köpte måste ha trott stenhårt på framtiden. Senare kom det ju sämre tider för myntbranschen och det var nog många som fick vänta länge innan man fick igen investerade pengar.

Nu ska det bli spännande med söndagens auktion, men jag tror att prisnivåerna även denna gång kommer att vara höga.

Läs mer
Aurum 7

Det har aldrig blivit av tidigare att jag bevistat någon Aurumauktion, men i år gick det bättre. Första anblicken av lokalen där vi skulle hålla till var ju rätt mäktig, där den helt plötsligt dyker upp mitt inne i stan. Nu fick vi ju inte använda huvudingången utan var hänvisade till en ramp på gaveln där man troligtvis en gång tagit in vinterfodret till hästarna. Men sådant har man ju överseende med en sådan här dag.

Nåväl, på tredje (eller fjärde?) våningen hade man i alla fall anordnat visningen i ett rum bredvid auktionslokalen. Att kunna erbjuda visning av mynten även auktionsdagen är något som även andra auktionsfirmor borde ta efter.

Auktionslokalen får man väl säga var rätt bra för ändamålet men antalet besökare, ett 50-tal, var något för lite och dom tomma stolarna blev många. Man kan nog konstatera att väldigt många utnyttjar Aurums nätbudgivning, och även om jag inte förde någon statistik så tror jag att majoriteten av dom vinnande buden lades på detta sätt. Tyvärr får jag erkänna att auktionsförrättaren Peder Lamm inte imponerade på mig, man fick känslan att det var viktigare att utropen avverkades snabbt än att alla skulle hinna få upp spaden. Det hände alltför många gånger att han missade ett bud och så får det ju inte vara. En annan sak som jag är kritisk till var det späckade schemat, start klockan 11:00 utan inplanerad lunch, bara en liten bensträckare och en kort kaffepaus med kaka. För mig som sätter rätt stort värde på det sociala snacket bredvid så kändes mysfaktorn ganska låg.

Om jag ska ta lite kort om resultaten så blev många av dom vanligare mynten sålda till relativt låga priser, mycket på grund av tempot. Men en del lite svårare objekt betingade å andra sidan riktigt höga priser. Roligast var kanske lot nr 365, 6 st 1/6-riksdalrar från Gustav III i lägre kvalitet, med ett utrop på 700 kr som slutade på 8600 kr. Många var det som tittade på varandra och undrade vad som var speciellt med den. Svaret var att det fanns med ett ex av RXE 1783, vilket Hamrin (av alla) missat. Men tydligen finns det ett antal myntsamlare som granskar loterna mycket noga.

Själv blev jag ägare till fyra nya mynt varav ett är en intressant variant av riksdaler 1788:

Ett avvikande porträtt som inte är graverat av varesig Ljungberger eller Fehrman, troligen är det någon okänd lärjunge som fick bli upphovsman till några stampar efter Ljungbergers död 1787. Det är väl lite av kärnan i mitt samlande att hitta dessa lite udda varianter, speciellt om kvalitén är den rätta. Så för min del får man väl som alltid säga: slutet gott, allting gott!

Läs mer
Inscannade artiklar

Var läste jag det där?

  Ja det är ju en fråga som man får anledning att ställa sig emellanåt. Man har ju läst en hel del mynttidningar och annan numismatisk litteratur, men det blir ju aningen svårt till slut hålla ordning på allt. Nu har jag i alla fall börjat så smått att scanna in intressanta artiklar som jag sedan länkar till dom platser på Typsamlingssidan där dom hör hemma. Varje åtgärd ska naturligtvis noteras i "Senast inlagt", men i bland glömmer jag det. Så var det med denna artikel om "Varianter på 1 Skilling Banco 1835 med tät krans" skriven av Per-Göran Carlsson i Mynttidningen 3/4 1994. http://www.falcoin.se/pages/posts/varianter-pa-1-skb-1835-med-taet-krans-703.php 

Hoppas att det är fler än jag som tycker att det är intressant att läsa om sånt här.

Läs mer
Prisrekord för ett mynt på Tradera?

Idag sattes vad jag vet ett nytt prydligt prisrekord för ett mynt på Tradera, eller vad sägs om 145000 kr? Jag har nedan kopierat in både bild och objektsbeskrivning på detta sällsynta mynt:

 

Dukat 1697 - Karl XII - RR - Ex KMK

 
KMK:s tidigare utställningsexemplar, Ex Sven Svensson
4 exemplar är kända i privat ägo
1)  Ex Hagander,  Ex Vogel - 01, bucklig
2)  Ex Mitteregger, Ex Schmitz - 1+/01
3)  Ex Bonde - 1+
4)  Detta exemplar
 
Kvalitet, god 01
Fantastisk porträttsida, några rispor på frånsidan.
 
Tillägg: Tydligen var det ingen seriös köpare som bjöd på det här myntet. Wallin har lagt ut auktionen igen i oförändrat skick. Det blir till att spara skumpan ett tag till... http://www.tradera.com/Dukat-1697-Karl-XII-RR-Ex-KMK-auktion_220128_128057168
Läs mer
Auktionsvåren 2011 del 2

En annan sida av saken

Nu när jag suttit och gått igenom dom tre auktionskatalogerna så slogs jag av hur olika dom är. Dom riktar sig visserligen till samma målgrupp, myntsamlarna, men affärsstrategin kan inte gärna vara mer differentierad på tre auktioner som inträffar inom tre veckor. För att börja med min slutsats så känns det som att Aurum är den auktion som gynnar mig som köpare mest, medan Haganderauktionen kommer att bli en riktigt kostsam historia. MISAB ligger någonstans däremellan.

Det som skiljer Aurum och dom andra bolagen åt är att Christian Hamrin är, mig veterligen, Sveriges striktaste bedömmare. Utan att ha några vetenskapliga studier som underlag så tror jag ändå att han i genomsnitt ligger nästan ett kvarts bedömningssteg lägre på samma mynt. Detta är ju naturligtvis jättebra för oss köpare dom gånger vi måste lämna skriftliga bud, vi kan känna oss trygga med bedömningen.

Däremot kan det nog mycket väl vara så att många säljare tycker att deras mynt blir nedklassade och då kan det ju vara lätt hänt att man väljer MISAB nästa gång man har mynt till salu, eftersom deras klassning mer följer den normala svenska bedömningstraditionen. Vi ser ju också redan nu att MISAB med råge passerat Aurum och då inte enbart vad gäller det totala antalet objekt, utan även antalet intressanta objekt. Jag tror att det blir två bra auktioner, men jag tror också att det blir på Aurum man kan göra dom mest prisvärda fynden.

Haganders samling då? Ja inte gynnar man oss köpare inte, där kommer det att bli dyrt. Helt fatastiska mynt, inget tvivel om det, men auktionen är förlagd i Tyskland vilket gör att dom flesta av oss måste lägga våra bud genom ett ombud. Katalogen är påkostad, för att inte säga lyxig, men det mesta av objektsbeskrivningen är på tyska, man har inte ens översatt kvalitetsbedömningen till vad vi svenskar är van vid. Inte riktigt vad jag hoppats på.

I framtiden är jag övertygad om att MISAB kommer att etablera sig som det största auktionsbolaget i Sverige, med en lika stark ställning som Ahlström hade på sin tid. Det kommer nog att finnas plats för Aurum också, men man måste jobba mer på att locka säljare av kvalitetsmynt. Detta får dock inte ske genom att lätta på bedömningsnivån, då förlorar man på trovärdighetssidan i stället. (Men känner jag Hamrin rätt så är det ingen risk.) Dessutom bör man nog hitta en auktionstidpunkt som ligger längre från dem som MISAB valt. Jag är helt övertygad om auktionsbolagen överlag förlorar på att deras auktioner krockar i tiden.

Läs mer
Auktionsvåren 2011

Som så många andra myntsamlare i dessa tider har jag ägnat dom sista dagarna åt att gå igenom utbudet på vårens tre stora auktioner: Aurum 7, MISAB 4 samt Hagander 1. Jag har ju själv bara varit med i några få år i dom här sammanhangen, men det känns ändå som att man börjar få en viss rutin. Ska man lyckas på dessa auktioner så krävs det att man är mycket noga i sina förberedelser. Om jag ska lista upp mina förberedelser så blir det ungefär så här:

1. Gör en budget! Hur mycket har jag råd att köpa för?

2. Gå igenom katalogen/rna och plocka ut dom objekt som man vill ha i första hand.

3. Räkna samman utropspriserna på dom valda objekten och jämför summan med vad du har råd med.

4. Gallra bland objekten som du vill ha tills du får ner summan av utropspriserna till ungefär 1/3 av vad du har råd med.

5. På auktionsdagen måste man vara principfast och inte falla för några hugskott. Köp objekten i den ordning dom kommer, oavsett pris, tills du är uppe i 85% av vad du har råd med. Sedan ska man inte köpa mer!

Ungefär så har jag tänkt mig det, om det fungerar återstår ju att se eftersom jag ännu inte prövat. På dom auktioner jag varit på hittills har min principfasthet inte varit något att skryta med, men jag har heller inte haft en lika uttalad strategi.

Nu kommer jag att ha kanske 15-20 mynt på min lista för Aurum och MISAB illsammans, men om jag i stället skulle satsa på enbart ett mynt så skulle det otvivelaktigt bli nedanstående, som nog ensamt skulle riskera att spräcka min budget:

En Dukat 1760 i kvalitet 01, objekt nr 1213 på MISAB:s auktion! Var har ett sådant här mynt befunnit sig dom sista 250 åren då ingen verkar känna till att det existerar? Är det här första gången det kommer ut på en offentlig auktion? Ett mycket bra exempel på det stora mörkertalet som man får räkna med när man sysslar med raritetsforskning!

Läs mer
Genomgång av myntsamlingen

50 ÖRE 1959

Dom senaste veckorna har jag har suttit och sysslat med min årliga genomgång av samlingen. Det är en sak som jag tycker behöver göras. Dels så är det mynt som blivit fel bokförda eller hamnat i fel album eller box, och även om jag inte direkt lider av städmani så är det ju nödvändigt att man håller en viss ordning på mynten. Dels så utvecklas man ju som samlare och jag upptäcker allt som oftast mynt som inte längre passar in i min samlaing. Så är det nu tex med mina årsset från Gustav VI Adolf, och jag börjar fundera på om jag ska sälja dem. Men att sälja mynt är ju en mognadsprocess och det är ju inte säkert att jag kommer mig för med det i år.

Dom flesta av mina årsset från 50- och 60-talet kommer från en gammal samlare som köpte dem av SNF i så kallad SM-kvalitet. Det var en service som SNF på den tiden gav sina medlemmar, att köpa ocirkulerade mynt i sandhillkasetter. En del årtal gick jag dock bet på och då bad jag helt enkelt en mynthandlare att plocka ihop ett årsset av ocirkulerade mynt åt mig. Så var det exempelvis med årssetet 1959! Jag gjorde beställningen och efter några dagar ringde jag igen och frågade hur det gick. "Jag har satt ihop ett årsset" svarade han "men det verkar som om jag inte har någon 50-öring i tillfredsställande kvalitet, så den får du klara dig utan". Mitt svar var givet: "Om du hittar en 50-öring 1959 så köper jag den oavsett kvalitet!"

Årssetet 1959 utan 50-öring. Det präglades nämligen inga 50-öringar det året... 

Läs mer
10 ÖRE 1920 med stort W med hakar

EFTERLYSNING

I Mynttidningen nr 2 1994 skrev Håkan Widjestrand en liten artikel om 10-öringen 1920 med stort W med hakar. Jag har scannat in artikeln i sin helhet under "Läs mer" men i korthet handlade den om att han upptäckt att stort W var punsat på ett litet W och att resterna av detta lilla W låg ovanpå det stora.

10 ÖRE 1920 med stort W är kronmyntsperiodens absolut svåraste 10-öringsvariant, speciellt i hög kvalitet. Det är mycket troligt att Håkans exemplar är det enda som fortfarande existerar i helt osliten kvalitet 01/0. Om man punsar ett stort W på ett litet W, men den första punsningen ligger djupare så kommer resterna av den första punsningen att ligga ovanpå. Och det är ju då naturligt att dessa rester är det första som nöts bort när myntet utsätts för slitage, vilket förklarar varför ingen upptäckt det tidigare.

Nu råkar det vara så att jag har ett ex i min ägo (myntet ovan) som är nästan lika bra (god 01) som Håkans men på mitt ex finns inte tillstymmelsen till rester av ett litet W. Då är ju frågan om det minimala slitaget på mitt mynt är tillräckligt för att nöta bort resterna eller finns det måhända två varianter?

Eftersom jag ville veta svaret på frågan så tog jag kontakt med Håkan för att kunna göra en jämförelse, men tyvärr har han inte längre myntet kvar och han vet heller inte vem som är den nuvarande ägaren. Därav min efterlysning. Är det någon som vet var denna 10-öring befinner sig för närvarande så är jag tacksam om den personen kontaktar mig. Det bästa är ju naturligtvis att kunna jämföra live, men ett bra foto duger nog också för att avgöra om mynten är stampidentiska eller inte. Är dom inte stampidentiska så är jag övertygad om att det rör sig om två varianter. Nedan en jämförelse mellan litet och stort mm W.

Läs mer
MS-gradering

Lathund till MS-gradering???

Jag är väl kanske ingen höjdare när det gäller kvalitetsbedömning av mynt, men det hindrar ju inte att jag ibland får frågor rörande detta. För några veckor sedan fick jag tex frågan om det fanns någon lathund vid jämförelse av den amerikanska MS-graderingen och den svenska bedömningsskalan. Ämnet kan ju vara värt att fördjupa sig lite i.

Den amerikanska skalan har 70 grader, där MS-70 är ett helt perfekt mynt. Graderingarna därunder är då tänkt som en bedömning av ett mynts värde i förhålland till detta perfekta MS-70. Om jag förstått saken rätt så ingår det alltså även andra prispåverkande faktorer än enbart slitaget som utgör grunden för den svenska skalan. Skalorna kan därmed inte jämföras rakt av, men av egen erfafenhet och efter att jag diskuterat saken med olika mynthandlare har jag fått fram en tumregel:

MS-67 = kvalitet 0

MS-65 = kvalitet 01/0

MS-63 = kvalitet 01

Nu är det här bara en tumregel och Christian Hamrin uttryckte det mycket bra en gång när han sa: "Dom där graderingsfirmorna konkurerar ju med sin bedömning". Och det är problemet i ett nötskal, firmorna är visserligen oberoende och opartiska, men dom förlorar kunder om dom är för stränga i graderingen. Och dom lathundar som finns är underbyggda av kvalitetsvärderingarna hos dom människor som gjort dem (även min).

Ingemar Wallin har just nu tre annonser på Tradera som belyser det hela mycket bra:

20 KR 1876 uh     MS-64     Vackert     kvalitet 01     9500kr http://www.tradera.com/20-kronor-1876-utan-hjartskold-MS-64-Vackert-exemplar-auktion_220128_125503657

20 KR 1876 uh     MS-64     Mycket vackert     kvalitet 01+     10500kr http://www.tradera.com/20-kronor-1876-utan-hjartskold-MS-64-Mycket-vackert-exemplar-auktion_220128_125503655

20 KR 1876 uh     MS-64     Utsökt vackert     kvalitet 01-01/0     12000kr http://www.tradera.com/20-kronor-1876-utan-hjartskold-MS-64-Utsokt-vackert-exemplar-auktion_220128_125503654

Alla tre är alltså graderade utifrån ett tänkt värde till MS-64, och ändå anser Wallin att det är befogat med denna stora prisskillnad. Oavsett allt annat så bör man nog tänka till flera gånger innan man litar blint på MS-graderingar.

Jag sålde själv en 20 KR 1876 uh MS-64 på Tradera för några år sedan, och min tumregel till trots så ansåg jag nog att kvalitén var 01 (80).

Läs mer
zoomin.se läggs ned

zoomin.se läggs ner

Tråkigt nog så läggs http://zoomin.se/ ned i mars. Jag hoppas verkligen att Trinten, Micke och Mackan m.fl. tar nya tag och flyttar över sina hemsidor till en stabilare sajt. Det blir mycket extra jobb och man tappar sugen, men ni ska veta att era hemsidor behövs och är uppskattade av myntsamlarna. Det är bara att spotta i nävarna och komma igen!

 

 

 

 

 

Läs mer
Gustav III:s Riksdalrar

"Midvinternattens köld är hård...." Ja det kan man verkligen hålla med om! Temperaturen understeg nu i dag -37 grader och det känns bra att man inte har så mycket utegöra ogjort. Det känns avgjort som ett bra tillfälle att sätta sig framför datorn och blogga lite.

För en läsare av en sådan här hemsida så förmodar jag att det oftast verkar stå stilla, att det går veckor och ibland månader utan att det läggs in något nytt och läsvärt. Sanningen är dock att själva skrivandet nog är det som tar minst tid för att hålla en hemsida levande. Förberedelsearbetet med att samla matrial, redigera bilder och så vidare tar nog tio gånger så lång tid. Men det är ju sådant som gör att man utvecklas och lär sig nya saker, så det finns ingen anledning att antyda något negativt med det.

Här på hemsidan har jag en hel del påbörjade sidor som inte är redo att öppnas upp offentligt ännu, men som tickar på och bidrar till att hemsidan har en framtid. Jag tror inte att jag kommer att öppna upp Gustav III:s sida det närmaste året, men den är på gång och jag vet ungefär hur jag vill ha den. Som ett litet tidigt smakprov tänkte jag i alla fall visa något från den: sidan om 1 RD 3 DSM! http://www.falcoin.se/pages/typsamlingssidan/gustav-iii-1771-1792/gustav-iiis-1-riksdalrar.php

Jag önskar alla en God Jul och hoppas ni får många julklappar.

Läs mer
print