Falcoin.se

Min blogg

Nordlinds auktion 26-27 november 2011 avslutad

Så är man då hemkommen efter ännu ett äventyr i myntets tecken nere i huvudstaden. För mig personligen var nog denna auktion som Nordlinds anordnat den mest betydelsefulla hittills och det tar nog några dagar innan jag smält alla intryck och vågar mig på en summering. Tills vidare har jag under "Läs mer" lagt ut några bilder som är bättre än ovanstående. Jag återkommer! 

Läs mer
Frimärkshuset december 2011

Så damp Frimärkshusets katalog ner i brevlådan, men för en myntsamlare är det inte mycket att bli upphetsad över. 73 numismatiska nummer totalt, varav 40 svenska. Man verkar tappa på myntsidan eftersom det på vårauktionen var 175 nummer totalt varav 102 svenska. Annars tycker jag att Frimärkshuset är kunnigare på mynt än konkurenten Philea, och man har definitivt bättre kvalitetsbedömning.

Jag hörde förresten en kul historia om en frimärksfirma som var och tittade på en stor frimärkssamling som ett sterbhus ville sälja. Man fick ju då också frågan "Vad ska vi göra med mynten? Det är väl bra priser på guld och silver nu?" I slutändan visade det sig att mynten var betydligt mer värda än frimärkena....

Om detta verkligen har hänt eller om det är en vandringssägen vet jag inte. I vilket fall är det en bra historia! 

Läs mer
Axplock ur Myntkontakt

Före 1972 fanns ingen renodlad mynttidning i Sverige. Men det låg tydligen i tiden eftersom det startades två stycken just detta år. Den första var Myntkontakt som kom i augusti och den andra var Skandinavisk Numismatik som kom en månad senare, men om den senare får jag skriva någon annan gång.

Myntkontakt startades av Raoul Örtendahl, men han sålde redan efter några år till Michael Ohlsson. Inte heller denna gång föll det sig riktigt rätt och redan 1976 såldes tidningen en andra gång, nu till Sveriges Numismatiska Förening och nu förändrades tidningen stegvis till att bli Svensk Numismatisk Tidskrift (SNT) som fortlever än idag.

Utgivningen dom där första åren präglades mer av entusiasm än av redaktionära storverk och var alltså fjärran från det SNT som vi känner idag, där allt är mycket väl tillrättalagt och "entusiasm" och "spontanitet" knappast är ord man använder i första hand. Men ska man utgå från alla brev som publicerades i varje nummer var tidningen mycket efterlängtad och populär. Även om vi sedan dess fått se prov på publikationer av betydligt högre kvalitet så är tidningen än idag trevlig läsning, "ett charmigt tidsdokument" som PG Carlsson måhända skulle ha uttryckt saken. Själv hyser jag också en hel del sympati med tidningen eftersom inte heller jag har några ambitioner att nå den journalistiska perfektionen. Eftersom jag också en gång i tiden var redaktör och ansvarig utgivare för en hembygdstidning känner jag mycket väl till den stress det innebär att hålla ett visst utgivningsdatum. Mycket avkopplande att bara blogga om vad man vill, och när man vill.

Innehållsmässigt handlade Myntkontakt mycket om varianter och variationer, ivrigt påhejat av Örtendahl eftersom det var om detta som samlarna ville läsa. På den tiden hade man tydligen inte skapat någon strikt gränsdragning mellan varianter, variationer och felpräglingar, detta kom mig veterligen inte förrän 1989 i och med SMF, och därför behandlades alla olikheter på mynten lika. Läser man myntkontakt för att hitta bortglömda varianter så blir det sannerligen en hel del sållande, men en och annan pärla hittar man ju. Längst ner på framsidan här ovan så har vi en sådan; en 1-krona från 1933 med diameter på 28 mm. Bilden är dålig men man ser ändå att det inte är en felaktig plants, stamparna har tydligen även dom varit avsedda för just denna diameter. Kanske ett provmynt som glömts bort. I vilket fall såldes myntet på anbudsauktion för 1160 kr året efter, vilket var mycket pengar på den tiden. Man kan ju undra var detta mynt befinner sig idag.

Under "Läs mer" har jag plockat ut några axplock från Örtendahls Myntkontakt. Urvalet är inget annat än min egen åsikt om vad som är intressant eller rent av häpnadsväckande eller kanske bara ett exempel på den tidens anda. Mycket nöje! 

Läs mer
Om att inte se skogen för alla träd

För en tid sedan upptäckte jag, under min dagliga scrollning på Tradera, en 1/12 Skilling 1812 som lagts ut till försäljning med utropet 900 kr. Eftersom det är ett mycket högt utrop för den typen av mynt blev jag nyfiken. Direkt när jag såg myntet i förstoring tyckte jag mig se orsaken: prickarna över Ä och Ö saknades. Nu var myntet något snedpräglat så dom tänkta prickarna över Ä hade hamnat utanför kanten, men det är ju så med den varianten att är det det ena så är det även det andra. Nu har jag redan den varianten så det var inte intressant för mig, men jag tyckte att det var konstigt att säljaren inte skrivit ut detta i rubriken, eller ens i objektsbeskrivningen. När jag några dagar senare fick anledning att maila säljaren, i ett annat sammanhang, så nämnde jag också den här saken: "Om du skriver i rubriken att det är varianten utan prickar över Ä och Ö får du säkert fler besökare på auktionen!"

Nu hade tydligen mitt undermedvetna börjat jobba, för när jag senare var ute i mitt dagliga värv så kunde jag inte släppa tanken på det där myntet och slutligen föddes tanken att det inte såg ut som mitt eget ex. Kunde det vara så att det fanns två stampar på åtsidan till 1/12 skilling 1812 som saknade prickar? Väl inne vid datorn igen kopierade jag myntbilden från auktionen och klistrade in den i min mapp för 1/12 skilling. Och då först insåg jag mitt misstag! Det var den större valören 1 skilling!

Hur är man egentligen skapt när man direkt ser att prickarna över Ö fattas men missar att det är fel valör? Nu ser man ju inte den relativa storleken på ett foto, men myntbilderna är ju inte direkt lika. Helt obegripligt att jag kunde missa detta. Och 1 skilling utan prickar är ju en variant som inte omtalats tidigare och dessutom i 01-kvalitet, den måste jag bara köpa! Problemet var ju bara att jag redan tipsat hela världen om det speciella med myntet, säljaren hade naturligtvis ändrat rubriken, hur skulle detta gå? Ja besökarantalet steg mycket riktigt, men det verkade inte som om det var någon som var riktigt på hugget. Jag satte mitt maxbud efter att det var den "vanliga" varianten med långa pilfjädrar och otroligt nog höll det hela vägen, bara en annan spekulant som pressade upp priset lite men det blev ganska humant. Fick senare veta av säljaren att han "nästan" fått igen inköpspriset.

Ja så kan det gå när inte haspen är på! Nu var det bara att vänta på att få hem myntet så att jag fick undersöka det, men den saken berättar jag om under "Läs mer"-

Läs mer
Galghumor

En fritidssyssla som jag varmt kan rekommendera alla myntsamlare är att läsa äldre numismatisk litteratur. Det finns så oerhörda mängder kunskap nedskrivet i olika tidskrifter och böcker, kunskap som många gånger är bortglömd och måste återupptäckas. Själv satt jag nyligen och bläddrade i första årgången av Myntkontakt (1972) och fann i nr 3 en artikel om Karl XII:s nödmynt som tidigare förbigått mig. Den mycket intressanta artikeln som är skriven av Walter E. Andersson innehåller bland annat nedanstående, för mig helt nya, uppgifter om "Görtz huvud".

"Vid Görtz färd på rackarkärran till stupstocken smädades han och man kastade ut "mynt" till folket som vid stora kungliga begivenheter. Men den här gången var det inga tvåmarker i silver utan ett tunt nidmynt i koppar, stort som en modern tvåöring. På ena sidan hade det en grov bild av Merkurius och på den andra ett lagerkransat huvud i profil."

Om detta är helt med sanningen överensstämmande vill jag låta vara osagt, alla andra uppgifter jag läst i ämnet säger bara att det är en "spelpenning som inte har något med nödmynten att göra". Men tänker man efter så finns inget motsatsförhållande, Walter Anderssons uppgifter berättar endast varför man lät prägla en spelpenning med detta ovanliga utseende. Det kan mycket väl från början ha varit avsett som nidmynt för att senare användas som spelpenning.

Hela Görtz-historien säger också en hel del om dåtidens människor och om dess humor, hur roade skulle vi i dag vara om en avsatt finansminister blev avrättad och vi fick en kopparpenning med ett avhugget huvud på som minne? Oavsett den ursprungliga anledningen så är själva präglingen av en dylik spelpenning ett prov på galghumor i dess mest renodlade form.

Läs mer
Nordlinds pdfkatalog för novemberauktionen

Som dom flesta bloggare redan påpekat så finns nu katalogen för Nordlinds andra fristående auktion att ladda ner från deras hemsida. Det har spekulerats en del om vilket nummer denna auktion skulle få och dom flesta har nog tippat på Nordlind 2, men åsikten att man även ska räkna in Bonde- och Haganderauktionerna, och alltså döpa denna till Nordlind 8, har också förekommit. Svaret blev: Nordlinds Myntauktion 26-27/11 2011! Något krångligare som referens i framtiden än ett enkelt nummer skulle vara.

Och refererad kommer den att bli! Vilken härlig auktion! Detta kommer att bli en sann prövning i återhållsamhetens svåra konst. Av dom liveauktioner jag varit med på har jag nog inte tidigare sett ett utbud med så många praktex. Från Karl XI och framåt är det säkerligen ett 50-tal mynt på min önskelista. Här gäller det verkligen att förbereda sig väl så man inte står där luspank dagen efter.

Om varifrån mynten kommer har vi inget fått veta, men är det bara en samling i botten så är den bitvis mycket överdimensionerad. Exempelvis ett 10-tal riksdalrar mellan 1792 och 1797, dom flesta i ypperlig kvalitet. Och spännvidden sträcker sig från Olof Skötkonung till 1900-tal. 1 KR 1918 och 1 öre 1914 med öppen 4, som jag själv aldrig tidigare sett i ocirkulerad kvalitet, årtalssamlare av Gustav V som jag var ända till för några år sedan, finns båda med på denna auktion. Nästan synd att dom inte längre passar i min nuvarande samling.

Jag får också säga att det tidsmässiga upplägget med beräknat avslut kl 1800 på lördagen och 1500 på söndagen passar mig som långväga besökare utmärkt. Nu senast på MISAB hade jag så bråttom att hinna med tåget så att jag inte hann hämta ut dom vunna mynten. Den missen behöver jag inte oroa mig för denna gång.

Detta blir ett äventyr som jag verkligen ser framemot!!!! 

Läs mer
Hagander 2 resultat

Så är guldmyntstatistiken uppdaterad även med resultatet från Hagander 2. Lika bra att ännu en gång påpeka det svåra i att jämföra auktioner på det här sättet, och speciellt då auktioner som är förlagda i andra länder med andra valutor. Jag skrev tex i en tidigare blogg angående gyllen 1528 att det var "tveksamt om den går över 2 miljoner". Det jag egentligen menade var att det var tveksamt om den blev dyrare än 8-dalern som klubbades för 180.000 euro vilket då blev 1.990.000 SEK inklusive provision. Nu blev det så att gyllen tangerade 8-dalerns resultat med 180.000 euro, men eftersom den svenska kronan samtidigt försvagats med ca 7% så betyder detta nu 2.133.000 SEK. Var det en svensk som var köpare så betyder det nytt rekord för ett svenskt mynt, men var köparen från kontinenten så bör man väl anse att rekordet blev tangerat. Krångligt...

Det man ändå kan utläsa av statistiken är, trots en i prishänseende gynsam valutakurs och trots ett rekordartat utbud av rariteter, att denna auktion inte alls gick lika bra som Hagander 1. Faktum är att man hittar ett 10-tal dukater från 1748 och framåt där jämförbara exemplar fått ett högre pris inklusive provision på liveauktioner på hemmaplan. Dukaterna 1838, 1853 och 1856 gick riktigt dåligt och med vardera ett totalpris under 9000 kr, vilket väl är något av en lägsta nivå för dylika mynt även på Tradera. Det var till och med en del riksdalrar som klubbades för priser under utropet vilket definitivt inte förekommer i Sverige. Den som hade varit närvarande på auktionen kunde med andra ord ha gjort en del fynd, vilket ju inte var möjligt på Hagander 1.

Men visst blev det en del höga priser även denna gång, dukaten 1864 klubbades exempelvis för över 21000 kr och på riksdalersidan blev 1822 en riktig kanon med 125.000 kr plus provision.

Slutligen ska sägas att jag använde 8,99 kr/euro som växlingskurs i våras och 9,63 kr/euro denna gång. 

Läs mer
Septembermöte med Nola Myntklubb

Vi myntsamlare är en brokig skara där den ena ytterligheten kan personifieras av Julis Hagander som enbart sparade på dyra guldmynt och riksdalrar. I den andra änden hittar vi 10-åringar som årgångssamlar öresmynt från dom senaste 100 åren. Det fina i kråksången är att denna hobby har plats för oss alla och rent objektivt kan ingen samlarinriktning sägas vara bättre eller sämre än någon annan. En sak har vi dock alla gemensamt och det är behovet av stimulans och utbyte av erfarenheter för att intresset ska hållas vid liv. Dom större samlarna finner denna stimulans på liveauktioner och myntmässor, där man förutom att göra fynd även träffar gamla och nya bekantskaper. För dom mer försiktigt satsande samlarna så finns myntklubbarna, och det kan inte nog understrykas hur viktigt det arbete som dessa klubbar uträttar på lokal nivå är.

Själv tillhör jag Nola Myntklubb, Örnsköldsvik med omnejd, och även fast jag har närmare 12 mil enkel resa så vill jag ogärna missa något av deras månadsmöten. Klubben har ett 40-tal medlemmar och som man kan se av bilden ovan så är det fler än jag som prioriterar dessa träffar. Aktiviteterna varierar från gång till gång men återkommande på programmet är myntauktion, myntbedömning, mässresor och "En samlare berättar". Minst en gång per år bjuds det även in en gäst, oftast en mynthandlare, och på septembermötet i förra veckan hade vi Hans-Göran Johansson, Gävle, på besök.

Av klubbens medlemmar är det kanske 7-8 stycken som brukar göra den 55 mil långa resan till Stockholm för en myntauktion eller Myntets Dag, men för alla andra är kanske detta enda gången på året då man har chansen att handla mynt över disk. Ett sådant tillfälle kan man ju inte missa!

Som besökare på Tradera blir man ofta rent förfärad över dom priser som ibland kan betalas för mynt av tvivelaktig kvalité och värde, rengjorda, putsade, förfalskade eller manipulerade på annat sätt. Det man känner är en viss ängslan för är att det håller på att växa fram en "internetgeneration" som inte känner till myntklubbarna och därmed inte haft några äldre samlare att rådgöra med. Det vore ju rent förfärande om Tradera skulle få utgöra någon sorts standard för framtidens samlare. Mitt råd till alla nya samlare är: Gå med i närmaste myntklubb! Det kommer ni aldrig att ångra. 

Läs mer
En liten anekdot från MISAB 5

En mycket stor del av charmen med liveauktioner är att det är just live och därmed inte helt förutsägbart. Hur mycket arrangörerna än försöker förebygga misstag så dyker dom upp där dom är som minst önskade. Under denna länk har jag skrivit ner en kul anekdot från MISAB 5.

Läs mer
Guldmyntstatistiken är uppdaterad

Nu har jag fört in resultatet från MISAB 5 i statistiken för guldmynt. Av den kan man utläsa att ur kvalitets- och raritetshänseende hade MISAB 5 ett bättre utbud än tidigare MISAB-auktioner, och även bättre än alla Aurums auktioner, utom Aurum 6 (som dock levde högt på ett enda XR-mynt). För att kunna jämföra alla auktioner lika har jag fortfarande Myntboken 2008 som bas. Det skulle ha blivit ganska förvirrande utan en fast bas eftersom Tonkin har höjt värderingen för dessa på MISAB 5 sålda guldmynt med 37,8% på tre år. Och ändå halkar han efter, vilket visar hur fort prisutvecklingen gått senaste åren.

Det i procent av Tonkin bäst betalda guldmyntet blev denna gång dukaten 1857 i kvalitet 01 som klubbades för 19500 kr vilket ligger högt över även Tonkinvärderingen för 2011 på 7000 kr. Sämst betalt blev det för Fredriks båda dukater, varav den ena (1745) inte ens kom upp i Tonkinvärderingen 2008.

Läs mer
Ingen myntmässa i november

Jag fick i helgen veta att det inte blir någon myntmässa på Myntkbinettet i november. Anledningen är att Nordlinds har sin tvådagars auktion veckan efter och Sveriges Mynthandlares Förening som anordnar mässan misstänker att dom långväga mässbesökarna uteblir för att prioritera auktionen i stället. När jag påpekade att detta stämmer åtminstone i mitt fall replikerade Peter Österlund gravallvarligt att man i så fall tagit ett riktigt beslut. "Kommer inte Falcoin är det ju ingen mening att vi har en mässa"!         Detta tycker jag vittnar om en mycket stor portion humor....  

Angående MISAB 5 så återkommer jag när jag hunnit samla mina intryck.

Läs mer
MISAB 5

Det här inlägget hamnade visst under "Read more"! Ibland undrar jag om jag skriver i sömnen...

Läs mer
Hagander 2

Så börjar det dra ihop sig till en numismatisk högsäsong igen. Först ut är Hagander 2 vars nätupplaga av katalogen ligger ute på Kunkers hemsida.

Min känsla efter att tittat igenom den lite snabbt är att det inte finns några toppar i paritet med förra gången, men å andra sidan är kvalitén jämnare överlag. Det totala utropet ligger denna gång på ca 833000 euro, mot 876000 euro förra gången, vilket i väl i princip beror på att det nu inte är någon 8-daler med, med ett utrop på 75000.. Ska nog tro att det totalt hamnar på drygt 20 miljoner svenska kronor även denna gång. Dyrast blir nog auktionens första objekt, silvergyllen 1528, men tveksamt om den går över 2 miljoner.

Man håller visst på att uppdatera på MISAB:s hemsida, troligtvis håller dom på att lägga in bilder dom också...

Läs mer
Ny mynthandel

I dessa dagar när det är så lätt för privatpersoner att via Tradera avyttra sina numismatiska objekt till hyfsade priser så är det svårt att bedriva en seriös mynthandel. Antalet nyetablerade mynthandlare har därför också varit mycket lågt under senare år. Så mycket roligare då när jag för någon månad sedan hörde att en ny mynthandlare registrerat sitt företag, med företagsnamnet Nilssons Mynthandel, och nu har han även öppnat sin webbshop: http://nilssonsmynthandel.se/e-butik/

Alltid lika trevligt med friska satsningar och vi önskar lycka till i fortsättningen!

Läs mer
Återigen dags för sommarlov

I sin senaste blogg skrev Micke att lågsäsongen har börjat. För mig är det verkligen så. Jag får allt mindre tålamod att sitta inne framför datorn eller att läsa mynttidningar och myntböcker, när det är barmark trivs jag bäst ute i det fria. Det är nog också så att för att behålla ett intresse under lång tid behövs det att man tar paus ibland. Man behöver rensa hjärnan! Visst kan det hända att jag jobbar lite med hemsidan någon regnig dag även i sommar, men i det stora hela så blir det nog inte mycket förrän i september när det börjar dra ihop sig till MISAB 5.

HA EN SKÖN SOMMAR OCH VÄL MÖTT TILL HÖSTEN!

FALCOIN

Läs mer
Min nya leksak

Jag var och hämtade ut ett USB-microscope/kamera som kom med posten idag. Eftersom jag just haft en maildiskussion angående punkter som saknas i LA på 20-kronan 1879 så var det ju ett lämpligt objekt att testa nyförvärvet på.

Om man bortser från att det nog behövs en hel del övning för att lära sig att korrigera färgen så får man säga att tydligheten blir riktigt bra. Det här är precis vad jag behöver för att visa på dom där små variantskillnaderna som min vanliga kamera har svårt att fånga.

Ha förresten en trevlig fortsättning på helgen!!! 

Läs mer
Myntboken

Jag lär ju knappast vara den ende som genom åren funderat på trovärdigheten hos en del uppgifter i Archie Tonkins Myntboken. Värderingarna är ju en sak, men det är ju till stor del en subjektiv bedömning och inte så mycket att gå efter. Värre är det då när man inte tycker att upplagorna stämmer med förekomst och värdering. Hur har han egentligen resonerat?

20 KR 1876 uh är ett sånt där årtal som inte stämmer, varianten är betydligt svårare än både värdering och upplaga anger, och nu tror jag att jag vet hur det hänger ihop. Upplagan är satt till 67000 ex för 1876 utan hjärtsköld och 172500 ex med hjärtsköld, totalt 239500 ex. Man vet att beslutet att införa hjärtskölden fastlades den 12/4 1876, alltså 103 dagar (skottår) in på året. 103 dagar utgör, avrundat till hela procenttal, 28% av hela året. 28% av den totala upplagan 239500 ex blir 67060 ex, alltså enbart 60 ex mer än Tonkins upplageuppgift. Han har alltså utgått från att man myntade lite drygt 650 ex om dagen, nästan utan variation eller driftsstopp. Och att man hade dom nya stamparna färdiga att sätta in så fort beslutet var fattat. Den som tycker att detta är trovärdigt kan räcka upp en hand!

Ingemar Wallin har å sin sida beräknat att förekomsten av 1876 uh utgör ca 6% av det årtalet, vilket då indikerar en upplaga 14000-15000 ex. Även om man inte heller där kan garantera en helt objektiv bedömning, så stämmer det ändå betydligt bättre med min egen erfarenhet av auktionsresultat samt efterfrågan och utbud på framförallt Tradera. 20 KR 1876 utan hjärtsköld ÄR sällsyntare än tex 20 KR 1885, som å andra sidan är ordentligt övervärderad.

Läs mer
Tänkvärda ord

"Samla alltid på mynt du själv tycker om. Samla på vackra mynt. Vad gör det då om dom blir dyrare eller sjunker i värde, du tycker ju själv om dem.

Alltför många fastnar i andras värderingar. Ett visst land kan vara aktuellt och då köper man just detta. Hur många har inte köpt vissa mynt till överpris för att ett rykte gjort dem värdefullare än dom var? Hur många har inte fastnat för varianter som inte är varianter, och betalat överpris?

Köp alltid det du själv tror på. Framförallt det du tycker om. Vackra mynt faller aldrig i värde. I varje fall inte för dig själv."

Tänkvärda ord som jag hittade i en artikel av Magnus Edvardsson i Mynt & Medaljer 4 1982, råd han själv en gång fått av en äldre samlare. En annan gång beklagade han sig för en mynthandlare att han började samla så sent som vid 50 års ålder, och fick svaret:

"Käre vän, ALLA har börjat för sent..."

Tänkvärda ord som tål att upprepas!

Läs mer
Fotoalbum

Jag har senaste tiden försummat hemsidan vilket beror på att jag på lediga stunder varit djupt försjunken i 14 årgångar av Skandinavisk Numismatik Mynt & Medaljer, mellan 1972-1985 den ledande numismatiska tidskriften. Under den perioden var mitt eget myntintresse i avtagande och jag har därför i princip missat denna tidning helt, och om jag läst något ex så hade jag ju då inte förstånd att spara det. Så jag har mycket att ta igen och dricker girigt ur denna källa av ofta "bortglömd" kunskap.

Intrycken är många och jag skulle kunna skriva en seriös analys av "investerarnas" intåg på myntmarknaden, den infekterade debatten om lokalmynt eller kanske om den oblyga marknadsföringen av silvertvätt, men ambitionsnivån är inte så hög i dag. Jag ville bara visa några tidiga bilder av folk jag stött på i senare tider. Lite grann som när man hittar ett gammalt familjealbum man inte sett förr. Känner ni igen dom numismatiska ungdomarna?

Bertil Jönsson, Håkan Westerlund, Janne Sehlin, Bjarne Ahlström, Brita Malmer och Sten Törngren.

PS. Skrivfelsnisse var framme! Den första bilden föreställer Bertil Jönsson och ingen annan. Jag råkade av misstag skriva Gunnar Jönsson i stället. Gunnar är ju också en känd myntprofil som ägare till Lunds Mynthandel medan Bertil har Mynt & Medaljer på Sveavägen i Stockholm. Någon tidig bild på Gunnar har jag tyvärr inte men han var säkert en stilig yngling han också. Jag beklagar i alla fall skrivfelet! DS 

Läs mer
Guldmyntsstatistiken uppdaterad våren 2011

Nu har jag uppdaterat den guldmyntsstatistik som jag började med i november. Sammanfattningsvis kan man väl säga att prisutvecklingen fortsätter mot nya höjder. Jämförbara mynt betalas i dag till dubbla priset mot vad det gjorde för tre år sedan. Man kan ju undra hur långt det kan fortsätta, det är bara när jag läser SF som jag tror på en evigt uppåtgåend kurs...

Aurum 7.     Dom flesta är nog överens om att Aurumauktionen var svagare än tidigare års, både vad gäller mängd och ur kvalitets- och raritetssynpunkt. Detta gäller även dom svenska guldmynten vars omslutning i år stannade på 330000 kr jämfört med 770000 kr förra året. På plussidan kan dock sägas att man fick mycket bra betalt för dom guldmynt man ändå hade, 2,36 gånger Tonkinvärdet 2008 vilket är det bästa procentuella resultatet hittills.

MISAB 4.     "Myntsamlarnas auktionsbolag" fortsätter att ta marknadsandelar och har nu med råge passerat Aurum både vad gäller bredd som kvalitet och antalet "intressanta" objekt var betydligt större på MISAB:s auktion. När det gäller just guldmynt lyckades man dock inte lika bra och där kan man nog konstatera att Aurum var snäppet vassare (Per mynt räknat, MISAB hade ju bredden även här). Det är svårt att peka på någon anledning till att det blev så.

Hagander 1.     Vad kan man säga om denna otroliga auktion som inte redan sagts på andra bloggar och på olika forum? Förväntningarna var högt ställda och ändå slår resultatet oss med häpnad. Jag får nog erkänna att jag inte riktigt insett vilken fantastisk samling Hagander dragit ihop förrän nu när jag sett slutpriserna och tagit med dem i min statistik. Exempelvis kan nämnas att det var 77 svenska guldmynt med i min sammanställning och medelpriset, inklusive provision, uppgick till 102233 kr! Det är nästan precis dubbelt så mycket som Bonde 1 som ligger tvåa i den tabellen. Hagander 1 har helt enkelt lagt sig i en egen division!

Nog om detta, här är länken till statistiken:          http://www.falcoin.se/pages/posts/statistik-634.php

Läs mer
print