Falcoin.se

Min blogg

28:e november 2018

Det brukar sägas

att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Däremot sägs det inget om hur frustrerande och tålamodsprövande en sådan väntan kan vara. Här sitter jag med en hemsida som inte fungerar som den ska och har ingen aning om hur man reparerar den. Min kompis som hjälper mig med den kan inte arbeta med den på arbetstid och jag får förlita mig på att hans fritid ska räcka till. Som synes så kan jag i nuläget inte ens lägga upp ett nytt blogginlägg, bara editera ett befintligt. Det här inlägget är därför återanvänt från den 28:e november.

Jag är övertygad om att det löser sig så småningom men törs inte göra någon gissning om hur lång tid det kommer att ta. Som tur är så har jag Karl XI:s mynt att nörda ner mig i för närvarande, så det går ju ingen nöd på mig. Men nog är det frustrerande att inte kunna arbeta med hemsidan  https://www.youtube.com/watch?v=C6F3zK-1efA

 

Läs mer
25:e november 2018

Förvirrade referenser

Som ni som varit in och tittat i min typförteckning har sett så har jag löpande angett referensnummer till SM-boken och till Bonniers bok. Av dessa är ju SM-numren lättare att bestämma eftersom det i motsats till bon-numren sällan är mer än 1 nummer som passar in. Det kan ju ibland vara en hel serie bon-nummer som passar in på vart och ett av mina och SM-bokens nummer. I SM-boken finns dock en del rena tryckfel som gör referensen förvirrande. Ett sådant exempel är dukaterna 1672 där bilderna till sm 19a och 19b har bytt plats. Jag har suttit och försökt förklara det i min förteckning, men det är inte så lätt att få det klart och tydligt.

Så här ska sm 19a som saknar mm se ut. Porträttet har hår vid båda axlarna och manteln har en glipa vid axeln.

 

Sm 19b med mm DF. Porträttet har hår endast vid vänstra axeln och manteln har fransar vid axeln. En riktigt rar variant som jag betvivlar existerar i privat ägo. SM-bokens bild är sannolikt hämtad från KMK.

 

På Bonde 1 dök så denna hybrid upp; på åtsidan en variant av porträttypen på sm 19b, men med frånsida utan mm som sm 19a. I min typförteckning har jag följaktligen gett min variant nr 17 referensen "sm 19b var)(19a". Nordlinds angav referensen "19a var", vilket naturligtvis inte är fel det heller. Men jag tycker nog att mitt sätt är exaktare.

Blev ni något klokare? Inte? Glöm då det här och tänk på något enklare i stället ;-)

Läs mer
21:a november 2018

Bra initiativ!

Fick just ett tips om denna lilla film:

https://m.youtube.com/watch?v=0r-4fi0Eivs

Förutom att filmen är väl värd att titta på så är det ju extra roligt att det är en svensk som gjort den. Bra jobbat Andreas!

Läs mer
11:e november 2018

Back again!

Efter 5 dagars oro på grund av att det inte gått att komma åt hemsidan så verkar allt vara på plats igen. Egentligen var nog inte felet så stort; förmodligen bara en scriptversion som blivit föråldrad utan att webbhotellet förvarnade om det. När dessutom supporten är ganska svår att komma till tals med så tog felsökningen några dagar för lång tid, enligt min mening. Varningsklockor är dock bra och nu ska jag och min dataguru Jonas ta oss en funderare på hur hemsidan ska säkras inför framtiden så att något liknande (eller värre) inte händer igen. Jag tycker att jag lagt ner lite för mycket jobb på det här projektet för att allt bara ska försvinna mellan två blinkningar. 

Läs mer
31:a oktober 2018

Karl XI:s vanligaste mynt

Jag har gjort en inventering av vilka av Karl XI:s mynt som sålts på Ahlströms auktioner 1-71 och fått fram vilka sm-nummer som har flest försäljningar. Det är en intressant lista med en del överraskningar för mig, men samtidigt får man inte ta den för allvarligt; antalet försäljningar står nämligen inte i proportion till förekomsten på marknaden. I förhållande till antalet exemplar på marknaden så säljs dyrare mynt oftare på auktion än billigare mynt gör. Nedan de 10 mest sålda sm-numren med antalet försäljningar inom parantes.

1 Öre sm 1686     sm 355    (83)

2 Mark 1671     sm 122a     (72) 

2 Mark 1694     sm 150     (63)

2 Öre 1666     sm 210     (59)

1 Öre sm 1677     sm 348     (56)

4 Mark 1693     sm 84     (53)

2 Öre km 1662     sm 331     (52)

1 Öre km 1661     sm 335     (52)

2 Mark 1670     sm 121b     (51)

1/4 Dukat 1692     sm 50     (50)

Längre ner hittar man exempelvis riksdalern 1676 med 32 försäljningar och 2½ Öre 1661 med 27 försäljningar, båda kanske lite vanligare än jag trodde. Men allt är relativ och dessa siffror kan exempelvis jämföras med riksdalern 1718 med 101 försäljningar och 3 DSM 1770 med 119.

I andra änden av skalan så hittar man nästan 80 sm-nummer som aldrig blivit sålda på Ahlströms, varav drygt 40 är plåtmynt. Hur många mynt som hamnar på raritetssidan vet jag ännu inte, men det känns som om det blir MÅNGA.

Läs mer
27:e oktober 2018

Provmynt, avslag mm

Nu har jag öppnat den 13:e fliken i Karl XI:s typförteckning. Det handlar om mynt som jag inte har med i den egentliga förteckningen, men som är mycket intressanta på andra sätt. Nedanstående mynt är ett gott exempel.

1 ÖR 1661. I SM-boken införd som sm 336 i den ordinarie myntserien. Själv har jag dock inte tagit med den. Bara det faktum att det finns 1 unikt exemplar på KMK får ju varningsklockor att ringa om att det inte är någon ordinarie prägling. Felet med den är att valören ska vara "1 ÖR KM" och ingenting annat. Provmynt? Knappast troligt att man ens reflekterade på den valören i koppar. Då ligger det närmare till hands att gravören helt enkelt hade en dålig dag.

Mycket möjligt att jag lägger in fler roliga grejer under den där fliken framöver. 

Läs mer
21:a oktober 2018

Teori och praktik

Jag fick härom dagen ett mail av Lennart Castenhag där han påpekade att vikterna på hans sesslingar 1676-1686 stämmer dåligt med de gällande myntordningarna. Hans tabell ser ut så här:

Vikt enligt myntordning 7,1 g

1676     6,87 g          1

1676     6,32 g          1? 

1677     6,48 g          1/1+

Vikt enligt myntordning: 6,7 g

1680     5,72 g          1

1681     7,36 g          1

1682     6,17 g          1

1683     7,15 g          1+

1683     7,69 g          1/1+)(1+

1686     6,10 g          1+

1686     6,18 g          1?

Vikterna stämmer alltså väldigt dåligt med myntordningarna och det blir inte så mycket bättre när man tar med slitaget i beräkningen. Däremot stämmer det väldigt väl med de erfarenheter Sven-Olof Källerholm har från Karl XI:s 1-öringar: det är stor spridning på vikterna! Enligt 1680 års myntordning för 1/6 Öre så sänkte man alltså den eftersträvade vikten med 0,4 g, från 7,1 g till 6,7 g. Detta har dock inte så stor effekt när felmarginalen på de präglade mynten är minst dubbelt så stor.

I min förteckning har jag delat in sesslingarna i två typer efter myntordningarnas vikter, men i praktiken är det alltså samma typ hela perioden. Ska jag då anpassa förteckningen efter teori eller praktik? Ja, jag väljer givetvis att indela efter gällande myntordning så långt det är möjligt. Myntordningarna är en viktig del av mynthistorien och får inte bli bortglömda. Sen får man helt enkelt acceptera att personalen på myntverken inte klarade av att följa direktiven alla gånger.

Bilden på det vackra myntet ovan kommer från Aurum 4. Dessvärre hade man inte satt ut någon vikt...

Läs mer
17:e oktober 2018

Karl XI är inlagd på Typsamlingssidan

Det tog naturligtvis lite längre tid än jag trodde att det skulle göra, men nu är min typförteckning över Karl XI:s mynt färdig att visas upp. Att säga att den är "klar" skulle dock vara för mycket sagt eftersom det nog finns behov av rättningar och tillägg under en lång tid framöver. Men någon gång måste man ju sätta ner foten även om man vill göra mer.

En mastig myntning var det i alla fall under Karl XI:s tid. Jag har fått ihop 139 typer och drygt 500 löpnummer, fördelat på 12 flikar. I stort sett dubbelt så mycket som för Karl XII. Jag har tänkt mig en 13:onde flik också med provmynt avslag och andra tillfälliga präglingar, men dessa ingår inte i den egentliga förteckningen så det är ingen brådska.

Det ska också sägas att det för en så här produktiv myntperiod är svårt, för att inte säga nästan omöjligt, att vara helt konsekvent när man gör en förteckning. En del val som jag gjort, exempelvis indelningen av porträttyper, kan diskuteras och naturligtvis göras på andra sätt. Jag har dock försökt att hålla mig efter den linje som stakades ut i SMH (Frihetstiden) eftersom det kändes rätt för mig. Det innebär bland annat att myntorten är underordnad valören och årtalet; 2 Mark från Landskrona är till exempel placerad bland de andra 2-markerna från Stockholm. Ändå lätt att hitta bara genom att bläddra. Jag har dock inte gått så långt att jag gjort detsamma med kastmyntet till begravningen; det ligger i en egen flik sist bland silvermynten. Är det fler än ett kastmynt hos någon regent och av olika valör dessutom så tycker jag att de ska vara samlade på ett ställe. Det är ett av få saker jag inte gillar hos SMH där kastmynten är utspridda.

Nåväl, titta igenom sidorna och påpeka gärna om det är något som ni tycker är fel. Nu ska jag ta mig en kaffetår!

Läs mer
11:e oktober 2018

Optimist eller pessimist?

Jag såg att Ottosson hade 20-årigt jubileum igår och då fick jag för mig att kolla hur länge jag hållit på. Lustigt nog så är det idag precis 9 år sedan jag skrev mitt första blogginlägg. Så här såg det ut:

"Allting har sin början!

Har äntligen kommit igång med hemsidan, det här ska bli kul. Började med att lägga in mina tre 5-kronor från Oscar II och är mycket nöjd med resultatet. Får nog räkna med att det här projektet tar ett antal månader i anspråk. Men alltid lär man sig något."

Jag vet inte riktigt om jag ska tycka att jag var optimistisk eller pessimistisk när jag trodde att projektet skulle ta "ett antal månader i anspråk". Optimistisk för att jag räknade tidsåtgången i månader eller pessimistisk för att jag inte trodde att jag skulle hålla på så länge. Nu har det blivit 108 månader och det här blogginlägget bör vara den 2854:e sidan jag påbörjar, varav 389 är blogginlägg. Och än ser jag ingen ände på det hela. Ganska många sidor har tagits bort med tiden av olika anledningar, och ännu fler är gömda för allmänhetens blickar. Mycket av det som är offentligt är skrivet av en betydligt okunnigare skribent och borde naturligtvis redigeras. Men att gå igenom alltihop och göra dessa ändringar lär väl ta 9 år till och det tror jag inte att jag orkar med. Betydligt roligare då att fortsätta skriva om sådant jag inte skrivit om tidigare.

Läs mer
3:e oktober 2018

Märkliga resultat

Som jag tidigare skrivit om så hade vi en i mitt tycke rätt elegant teori om att en arabisk 2:a i valören på Karl XI:s 2 Mark 1664 skulle vara ett tecken på en lägre silverhalt enligt den nya myntordningen det året. Igår ringde Roger Jonsson och berättade att han analyserat en del mynt och att resultaten inte blivit som han tänkt. "Jag försökte med ren tankekraft att tvinga analyspistolen att visa de svar jag ville ha, men det var hopplöst, det blev tvärt om. Arabisk 2:a har tydligt högre silverhalt både på 2 Mark och 2 Öre. Märkligt nog gäller detta även 1669 där det finns 2 Mark med båda valörvarianterna och där ska det ju enligt myntordningen inte vara någon skillnad."

Nu är det fortfarande alldeles för få mynt som ingår i undersökningen men det räcker för att vi får skrota teorin. I stället infinner sig en annan fråga och det är hur väl man egentligen följde myntordningen. Sven Olof Källerholm har upptäckt något liknande med 1-öringarnas vikter. Det finns ocirkulerade mynt som kraftigt understiger den rätta vikten och samtidigt finns det slitna mynt med en tydligt högre vikt. Sådant förekommer naturligtvis ibland men enligt Källerholm är det bland 1-öringarna alldeles för vanligt för att kunna inordnas under någon normalfördelningskurva. Han tror att man helt enkelt inte hade tillräckligt bra kontroll.

När man tänker på hur förhållandena var på myntverket under 1660-talet så är det mycket som tyder på att Källerholm har rätt. 1663-1665 och i början av 1669 fanns det periodvis ingen myntmästare på myntverket så personalen där fick klara sig själva och 1665-1668 var Abraham Kock myntmästare och han var ju en person som visste exakt var gränserna gick och hur mycket man kunde töja på dem. Klart är i alla fall att om Kammarkollegiet inte hade tillräckligt bra koll på att myntordningarna följdes så kunde nog både vikter och silverhalt variera ganska mycket. Ordet "kvalitetssäkring" var inte uppfunnet på den tiden.

Det ska dock sägas att silverhalten på 4 Mark 1664 faktiskt följer vår teori. Varianten med långa palmblad har tydligt högre silverhalt. I min typförteckning kommer jag dock inte att bry mig om myntordningen där heller när det ser ut som det gör med de lägre valörerna. Det stör mitt ordningssinne, men man måste ju vara pragmatisk och rätta sig efter förutsättningarna. 

Läs mer
2:a oktober 2018

Loppisfynd

Ja, vem drömmer inte om att göra fynd? Här en länk till en fyndlista som jag råkade snubbla över... 

Läs mer
24:e september 2018

Min mailadress har upphört

Tyvärr har jag varit tvungen att skrota min mailadress till hemsidan eftersom den blivit kontaminerad av spam och hackers. Just nu är det en typ som försöker pressa mig på 700 dollar för att han inte ska sprida alla mina hemligheter runt hela världen. Snacka om affärsidé! Själv tror jag inte att jag har hemligheter värda ens 100 dollar ;-) Ja,ja, vi får se hur det blir! Får ni något konstigt mail från falcoin.se så är det i alla fall inte jag som skickat det. Och var försiktiga, det kan innehålla virus! Angående ny mailadress så får det anstå ett tag. Jag får nog ta mig en funderare på hur jag ska skydda den bättre.

Läs mer
23:e september 2018

Lite mer från MISAB-auktionerna

Det såldes naturligtvis mer än guldmynt på förra helgens auktioner och allt blev inte dyrt. Provmynt verkar exempelvis vara en kategori som är nere i en dal just nu. Bilden visar 2 Skilling 1843 som såldes både nu på MISAB 29 och tidigare på MISAB 20. Om vi sedan lägger till ett ex i samma kvalitet (1+/01) som såldes på MISAB 8 så får vi nedanstående prismässiga utförsbacke:

MISAB 8     15500 kr

MISAB 20    10500 kr

MISAB 29      5000 kr

Ett annat exempel är en Riksdaler Banco 1829 (28:1182) som på Haganders auktion klubbades för 5500 euro. Nu blev den osåld för utgångspriset 30000 kr. En spekulant köpte den dock för utropet efter auktionens slut.

Andra gånger kan det vara både upp och ner. Bilden visar en 8 Mark 1672. Det kallas för "Myndighetsmyntet" eftersom det var Karl XI:s mor som beställde myntet av Anton Meybusch lagom till sonens sjuttonårsdag 24:e november 1672. Inte någon av de sällsyntaste 8-markerna, men som typmynt eftertraktat av de flesta samlare. Det såldes 2 ex förra lördagen, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Det första i kvalitet 1+ klubbades för 17000 kr och det andra i kvalitet 1+/01)(01 gick för 98000 kr!

Det var rätt intressant eftersom köparen av det dyrare exet satt i bänken framför mig. Jag har aldrig sett honom förr och jag tror inte att han köpte mer än detta ex. Men det skulle han bara ha! Hans fru stod till och med bakom honom och förevigade budgivningen med sin mobil. Det är naturligtvis bara en gissning, men det kan ju vara ett sterbhus som var inlämnare och en av delägarna ville ha myntet som minne. En auktion är ett rätt så vanligt sätt faktiskt att göra upp om värdet på arvegods.

Läs mer
22:a september 2018

Höga priser på MISAB 28 och 29

Min vana trogen har jag tittat lite på prisnivåerna som uppnåddes på guldmynten på MISABs auktioner förra helgen. Som man kunde förvänta sig fortsatte trenden uppåt.

2016     89     2548700 kr     2584946 kr     99%     (101%)

2017    113     3871800 kr     3235376 kr    120%     (109%)

2018    188     9178500 kr     6196105 kr     148%     (145 %)

Tabellen visar år, antal svenska guldmynt/år, totala försäljningen på MISAB respektive totala försäljningen för motsvarande mynt på Haganders auktioner samt ökningen i procent mellan dessa försäljningar. Procentsiffran inom parentes motsvarar ett annat sätt att räkna; i stället för att räkna på totalen så tar man fram procenten för varje enskilt mynt och sedan tar man ett medeltal av det. Det sättet att räkna ger de "billigare" mynten större genomslag, men som synes så spelar det i slutändan inte så stor roll.

Nu kan man ju fråga sig om trenden kommer att fortsätta på detta sätt? Knappast troligt om ni frågar mig. Det har nämligen visat sig att prisnivåerna höjs när en stor samling säljs; vi såg det med Bondes, med Haganders och nu med Ertzeids samling. Man såg även en liten uppgång när Lindbergs samling såldes, trots att det var en typsamling utan årtalsserier. Tiden mellan storsamlingarna sker en stagnation; marknaden "minns" de nya prisnivåerna så den återgår inte till en tidigare nivå, men det kommer helt enkelt ut för lite toppmynt i mellantiden för att det ska bli den verkliga striden igen. Jag gissar att nivån de närmaste åren kommer att ligga mellan 130% och 150% av resultaten på Haganders auktioner.

Hur såg då toppresultaten ut i procent förra helgen? Tabellen nedan är framräknad på samma sätt som tidigare.

Dukat 1788     MISAB 28:939     150000 kr     30260 kr     496%

2 Dukat uå (1634)     29:161     370000 kr     108250 kr     342%

Dukat 1736     MISAB 28:702     130000 kr     40463 kr     321%

Dukat 1781     MISAB 28:933     37000 kr     11570 kr     320%

3 Mark 1590     MISAB 28:120     175000 kr     56290 kr     311%

Extra intressant att av dessa var det bara dukaten 1781 som inte var ex Hagander. Det var alltså rejäla prisökningar på dessa Hagandermynt.  

Läs mer
12:e september 2018

Provmynt?!

(Nordlinds foto)

(SM-bokens foto)

Om jag inte läser helt fel i Tingströms uppslagsbok så sorterar 4 Öre 1665 och 1666 inte under någon myntordning. Den nya myntordningen kom inte förrän 1667 och före det så fanns det ingen tillämpbar. Detta innebär en hel del saker men först och främst att dessa mynt definitivt inte kan ha blivit präglade för att cirkulera som betalningsmedel. Med stor sannolikhet är det provmynt som egentligen skulle blivit placerade tillsammans med sm 374 och 375 i SM-boken. Inte som nu bland de ordinarie 4-öringarna 1667-1684 (sm 190-207). Inte heller Nordlinds verkar ha reflekterat på saken när en 1665:a såldes på deras auktion i november 2011. Man beskrev den bara som ett ytterst sällsynt typmynt. Men då redovisade man i alla fall vikterna på de kända exemplaren: 3,62 g, 3,67 g samt 3,83 g. Detta kan man då jämföra med den rätta vikten efter 1667 års myntordning som var 3,51 g. Och vikten på 1/2 Mark 1604-1618 skulle vara 2,47 g så det är ju som sagt inte alls tillämpbart.

Läs mer
10:e september 2018

Dukater 1714

Efter en mailfråga och en tids kontemplation har jag insett att jag måste reda ut det här med varianterna på 1714 års dukater bättre. Jag har kallat dem för 1713 och 1714 års porträtt, och det är väl i och för sig korrekt men inte så precist som jag vill att det ska vara. För den som kan dessa mynt räcker kanske informationen men för den mer ovane är det svårare.

Bilden till vänster visar 1713 års porträtt som alltså även är vanligast förekommande 1714. Till höger har vi de porträtt som användes endast 1714 och förmodligen i begränsade omfattning. "1714 års porträtt" är alltså plural vilket jag nog inte heller preciserat så tydligt.

Om man nu tittar närmare på porträtten så ser man att de båda övre förvisso är olika för ögat, men det finns inget rejält att peka på som skiljer. Det är helt enkelt två olika stampar som varierar. Det nedre myntet har däremot 3 nitar på bröstet vilket ju är ett tydligt kännetecken. Så nu heter den svåra varianten "3 nitar på bröstet" både på Typsamlingssidan och på Raritetssidan. Lätt som en plätt!

Läs mer
6:e september 2018

Tveksam ompunsning

Bilden visar frånsidorna på 2 ex av 1/6 Riksdaler 1804 som båda blivit beskrivna som 1804/3. Exemplaret till vänster kommer från MISAB 23 (Sten Olof Anderssons samling) och där ser man tydligt trean som sticker fram bakom den sneddade delen av fyran. Bilden till höger kommer från MISAB 28 (Ottar Ertzeids samling) och där är det också något bakom fyran. Frågan är bara om det verkligen är en trea. Om man tittar på frånsidorna i sin helhet så ser man att det (förmodligen) inte är samma stamp som använts. Stampen till höger är tämligen trasig med flera stampklumpar. Är det gropar och sprickor på andra ställen på stampen så ligger det ju nära till hands att det lossnat någon flisa vid fyran också. Ett annat indicium på att det är en stampklump det är frågan om är att det på Sigtunas auktion för ett antal år sedan såldes ett ex som också beskrevs som 1804/3. När jag senare frågade Christian Hamrin, som sett myntet live, så svarade han: "Det var ingen ompunsning, det var en stampklump".

Viktigt att komma ihåg när det gäller dylika bedömningar är att det är svårt att vara säker utifrån en bild; inte ens Numisbids stora bilder räcker till. Det enda raka är att luppa myntet vid visningen och göra sig sin egen uppfattning. Och, jag tror det var Hamrin som sa det också; "Man kan inte lita på någon annan, man måste göra det själv". Rätt kloka ord om ni frågar mig.

Det intressanta är dock varför det finns ompunsade årtal på dessa mynt. Det finns ju 1805/4 och dessutom något ännu konstigare som påstås vara 1806/5. Vid sekelskiftet började man använda matriser i Stockholm, dvs en stamp till stampen. På detta sätt kunde man göra en hel serie stampar som var i det närmaste identiska. På frånsidorna var det dock brukligt att man på matrisen utelämnade den sista siffran i årtalet för att den skulle räcka i flera år och att man skulle slippa att punsa om årtalen. I praktiken slutade man dock aldrig helt med att återanvända gamla stampar. När det sista ompunsade årtalet förekommer har jag ingen koll på men vi har ju exempelvis 1951 på 50 som ju är nästan "nyligen".

I vilket fall så ska jag inte glömma att ta med luppen till visningen nästa fredag.

Läs mer
3:e september 2018

Några provenienser till MISAB 29

Som väl alla har noterat så kom katalogerna till de förestående MISAB-auktionerna för några veckor sedan. Min vana trogen så kompletterar jag mina raritetssidor det första jag gör. Auktion 28 (Ertzeid 3) var det inte så mycket med eftersom jag gjorde den kompletteringen redan för ett år sedan. Med auktion 29 var det mer jobb; närmare bestämt 22 nummer som pockade på min uppmärksamhet. Av dessa var det 12 stycken som jag kände igen från tidigare försäljningar. Nedan redovisar jag 5 fina provenienser som absolut borde ha stått i katalogen.

Nr 306. Dukat 1702

Algård (-1980) --> Schmitz (1980-1990) --> auktion i Zürich 1990 --> Hyllengren -->?--> Ahlström 43 (1991) -->?

Intressant nog så är detta samma provenienskedja som för dukaten 1760 (nr 398) vilket gör att man kan misstänka att det varit samma inlämnare. Märkligt i så fall att man kan redovisa provenienskedjan för den ena men inte för den andra.

 

Nr 323. 1 Mark 1706 med LC

Österlunds auktion i mars 1978 -->?

 

Nr 366. Serafimerriksdaler 1748

Ahlström 23 (1981) --> Törngren --> Hirsch 36 (1988) -->?

Det här myntet har jag faktiskt bloggat om en gång eftersom jag tyckte att Törngren på 80-talet låtit genomföra en så snygg reparation av hängningsmärkena. Det var riktigt fult på Ahlström 23 men nu är det knappast något man tänker på.

 

Nr 415. 1/2 Riksdaler 1753

Holmbergs auktion 127 (1924) --> Ekström --> Ahlström 8 (1975) -->?

 

Nr 536. Provmynt för 1/3 Riksdaler Banco 1829

Schmitz (1990) --> Heritages Rare Coin Gallery --> Antikören 11 (1992) -->?

 

Jag kan ju också nämna att jag gick bet på 4 Dukat 1838 (nr 506). Det finns helt enkelt inga påtagliga kännetecken som gör att man kan avgöra om det är ett "nytt" ex eller ett som jag redan har i listan. Det händer inte så ofta men är lika retfullt varje gång när man inte kan säga säkert. 

Läs mer
30:e augusti 2018

Fint besök i Örnsköldsvik

Förra veckan var jag på månadsmöte med Nola Myntklubb i Örnsköldsvik. Även om jag har nästan 12 mil enkel resa och även om det inte är så många där som delar mina specialintressen så brukar jag försöka vara med så ofta jag kan. Klubben har en härligt otvungen stämning och det är alltid "gött" att bara få sitta ner och surra med andra samlare. Som regel brukar det vara 25-30 närvarande vilket utgör ca 40-50% av det totala medlemsantalet.

Det jag gillar bäst är en återkommande punkt på dagordningen som kallas "samlare berättar". Denna gång hade vi en långväga gäst, nämligen Christer Ohlsson från Västerås. Anledningen till att han tagit sig för att åka upp var att han bodde i Ö-vik från 1956 och ett 10-tal år framåt, och det var här som hans samlarbana började. Underbart att få höra anekdoter från ett så långt samlarliv! Exempelvis så blev jag helt perplex när jag hörde att han brevväxlat med John Pedersen redan i slutet av 1950-talet. Hur kan en 10-åring från Norrland ens ha kunnat känna till J.Pedersens Mynthandel i Borås? Svaret var att hans far sålt en nålsamling till Pedersen och det var så kontakten knöts. Christer gillade John Pedersen; "han förstod sig på unga samlare". Exempelvis kunde det hända, när ett beställt mynt redan var sålt, att han fick ett bättre exemplar som ersättning. Till samma pris! Naturligtvis var det uppskattat för en ung grabb med begränsade tillgångar. Kontraten var stor när han som 12-åring fick tillfälle att besöka Håkan Kinnmark på Moneta i Göteborg. Därifrån fick han gå tomhänt och arg...

Anekdoterna under kvällen var många men jag ska inte återberätta fler nu. Vill bara säga att det var en givande och minnesvärd kväll i numismatikens tecken. Tack för den Christer!

Läs mer
17:e augusti 2018

1664 års myntordning

Den 1:a september 1664 infördes en ny myntordning i Sverige. För silvermynten innebar detta att silverhalten i de flesta fall sänktes, och därmed även silvervärdet i varje mynt, med ca 8-9%. Om ändringen trätt i kraft vid årsskiftet skulle det inte ha inneburit några som helst problem, men med 1/3 av året kvar så var läget ett annat. För att situationen inte skulle bli ohållbar för växlingskontoren så måste man nämligen kunna se tydligt på mynten vilken myntordning de tillhörde. Dessvärre vet man idag inte vilka dessa utmärkande skillnader var.

För 4 Mark 1664 så skulle man kunna tänka sig det är skillnaden mellan dessa båda frånsidor som är "märket" för silverhalten. Utan en riktig metallanalys kan man dock inte avgöra om det är så. Det kan även vara så att man inte präglade 4 Mark under de sista 4 månaderna. 

För 1 Mark, 2 Öre samt 1 Öre finns det heller inte någon garanti för att man inte började använda 1665 års stampar redan före årsskiftet.

När det gäller 2-markerna så är dock ingen av dessa möjligheter rimliga. Det gjordes helt enkelt för många stampar 1664 för att man ska ha haft råd att avstå från prägling under 1/3 av året. Berndt Göhle har räknat ut att man måste ha tillverkat minst en stamp per arbetsdag hela året och redan det är ju imponerande. Själv tror jag att man fortsatte göra 1664 års stampar även efter den 1/9 men att man då övergick till arabiska 2:or i valören. Det vore ju ett mycket tydligt märke som personalen på växlingskontoren lätt skulle kunna se. Att det sedan förekommer romerska 2:or även efter årsskiftet 64/65 har ingen betydelse; då är det ju årtalet som talar om vilken silverhalt det är.

Att analysera silverhalten i 1664 års mynt är en undersökning som behöver göras. Jag skulle mycket gärna göra det själv, men åtminstone för närvarande har jag för mycket jobb ändå och bor dessutom för långt ifrån händelsernas centrum för att kunna samordna det effektivt. Därför lämnar jag bollen fri för den som är hågad.

En sak jag inte tänkte på när jag skrev om 1 Mark 1663 utan mm var att det myntet naturligtvis har högre silverhalt än de med samma porträttyp 1665. Eftersom myntordningen är typgrundande så utgör ju det myntet en egen typ. Det är sannerligen inte ofta som det upptäcks nya typer numera!  

Läs mer
print